Γιατί ανησυχεί η κυβέρνηση για τις συλλήψεις των στρατιωτικών στον Έβρο

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας, οι διαστάσεις που μπορεί ενδεχομένως να λάβει η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, που βρέθηκαν σε Τουρκικό έδαφος.

Με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το τελευταίο διάστημα και μετά τα επεισόδια στο Αιγαίο, η κυβέρνηση φοβάται ότι η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο

συμβάν για να οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εξάλλου το καθεστώς Ερντογάν, εδώ και αρκετούς μήνες, επιδιώκει με κάθε τρόπο να προκαλέσει ένα σοβαρό «επεισόδιο» με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή αίσθηση στους στρατιωτικούς κύκλους προκαλεί το γεγονός της μεταφοράς των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη, αφού σε αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος, το θέμα λυνόταν μεταξύ των φυλακίων των δύο πλευρών ή έστω μεταξύ ανώτερων αξιωματικών, χωρίς να δίνονται διαστάσεις και δημοσιότητα στα γεγονότα.

Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Τουρκία, να χρησιμοποιήσει στην παρούσα φάση τη σύλληψη τω Ελλήνων αξιωματικών για να «εκβιάσει» την Αθήνα και την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία πνέει τα μένεα κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την μη παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έμπειροι στρατιωτικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ρίξει στο τραπέζι ακόμα και το ζήτημα της μεταξύ τους «ανταλλαγής».

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, με το κύριο βάρος να πέφτει στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θα αναλάβουν τις επαφές με την Τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στρατιωτiκών.

Στόχος της Αθήνας είναι να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, ώστε να μην μετατραπεί το συγκεκριμένο γεγονός σε «διπλωματικό επεισόδιο».

The post Γιατί ανησυχεί η κυβέρνηση για τις συλλήψεις των στρατιωτικών στον Έβρο appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα