Έσοδα και ρυθμός ΑΕΠ βαρόμετρο για χρέος και αφορολόγητο

Η προς τα κατω αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2017, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στης ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνεται στο 1,4% φέρνει έντονο προβληματισμό σε κυβερνηση και θεσμούς.

Με το οριστικό νούμερο να καθορίζεται, με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 18/10/2018, η χτεσινή δημοσιοποίηση είναι εκείνη με την

οποία θα γίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ του 2018, αλλά και θα αποτελέσει παράμετρο για το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους. Άλλωστε η γαλλική πρόταση, που προκρίνεται μέχρι στιγμής έχει το ρυθμό του ΑΕΠ ως κριτήριο για το σενάριο ελάφρυνσης του χρέους και τις πληρωμές που θα κάνει η χώρα κατ’ έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017 ήταν για 2,7%. Μετά απο λίγους μήνες ήλθε η πρώτη «προσγείωση» στο 1,8%. Ακολούθησε μια νέα εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ που έβαλε τον πήχη του ΑΕΠ στο 1,6% για να έλθει τώρα «κάτσει» στο 1,4%.

Ο περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παρά την ανάκαμψη δεν έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης, όπου συνυπολογίζεται επίσης και η πορεία των επενδύσεων της ανεργίας κτλ.

Φαίνεται πάντως ότι μόνο ο τουρισμός έδωσε αρκετή ώθηση το 2017 στην πορεία της οικονομίας παρά το γεγονός ότι τόσο η βιομηχανική δραστηριότητα ενισχύθηκε, όσο και οι λιανικές πωλήσεις ή η μεταποίηση. Για το 2018 οι προσδοκίες επίσης είναι μεγάλες καθώς ο στόχος για ρυθμό μεγέθυνσης είναι στο 2,5% .

Σε αυτόν το ρυθμό όπου τώρα βασίζεται σε χαμηλότερη αφετηρία πατάει ο στόχος για τα πλεονάσματα, όπου για το 2018 έχει τοποθετηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ πιο πάνω ακόμη και από τη μνημονιακή πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ. Πάντως ο «κακός σκύλος», δηλαδή, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να θέτει σε αναμφισβήτητη τους δημοσιονομικούς στόχους ζητώντας επίσπευση του μέτρου για το κόψιμο του αφιρογητου.

Γιώργος Αλεξάκης

The post Έσοδα και ρυθμός ΑΕΠ βαρόμετρο για χρέος και αφορολόγητο appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα