Εισαγγελική έρευνα στα δημόσια ψυχιατρεία-Ελέγχονται 125 φάκελοι ασθενών

Πρωτόγνωρη στα εισαγγελικά δρώμενα είναι η ενέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να παραγγείλει την διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν νόμιμα και σωστά 125 ψυχικά ασθενής παραμένουν δεκαετίες σε δημόσια ψυχιατρεία ως μη έχοντες καταλογισμό.

Με εντολή της κυρίας Δημητρίου ορίστηκαν δύο εισαγγελείς, ένας στην Αθήνα και ένας στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μελετήσουν τους φακέλους 125 ψυχικά ασθενών,

οι οποίοι με δικαστικές αποφάσεις εγκλείστηκαν σε Δημόσια ψυχιατρεία, λόγω ελλείψεως καταλογισμού.

Οι εισαγγελείς αφού μελετήσουν τους 125 φακέλους των ψυχικά ασθενών θα ερευνήσουν εάν έχει αλλάξει η κατάσταση της υγείας τους και μπορεί να ενταχθούν στην κοινωνία.

Ειδικότερα, οι ψυχικά πάσχοντες που παραμένουν στα δημόσια ψυχιατρεία για χρόνια με βάση δικαστικές αποφάσεις που αποφάνθηκαν ότι υπάρχει έλλειψη καταλογισμού, χωρίς ωστόσο ποτέ ως σήμερα να υπάρξει επανέλεγχος των προϋποθέσεων εγκλεισμού τους. Η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια αποτελεί το αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, σε μια προσπάθεια να ερευνηθεί, αν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δικαίως μένουν για δεκαετίες μέσα στα ψυχιατρικά ιδρύματα ή αν πληρούν τις προϋποθέσεις πλέον να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Πρόκειται για 75 άτομα στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαϊτειο και 55 άτομα στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν κριθεί ως μη έχοντα καταλογισμό πριν από πολλά χρόνια, για ορισμένους μάλιστα πριν από δεκαετίες και έκτοτε ουδέποτε επανελέχθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν κυριολεκτικά στα αζήτητα μέσα στα ψυχιατρεία καθώς δεν έχουν συγγενικά και φιλικά στο περιβάλλον τους πρόσωπα να ενδιαφερθούν για την τύχη τους και την κατάσταση της υγείας τους.

The post Εισαγγελική έρευνα στα δημόσια ψυχιατρεία-Ελέγχονται 125 φάκελοι ασθενών appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα