Άρνηση Ελλάδας σε επένδυση κατά του καρκίνου από το CERN

Αρνητική ήταν η στάση της Ελλάδας στην παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάστασης μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων στη χώρα, από το κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε καρκίνους που δεν έχουν κάνει μετάσταση, όπως αναφέρει στο ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος

της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN.

Συγκεκριμένα, η ανάληψη της επένδυσης της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από μία χώρα, θα βοηθούσε το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής και πιθανών και της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Ε. Γαζής τόνισε ότι «η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Μετσόβιο πολυτεχνείο και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2017, το CERN δημιούργησε την κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», με σκοπό την ενίσχυση των εν λόγω κρατών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία δήλωσε την άρνηση της να γίνει μέλος της συνεργασίας.

Ο Ε. Γαζής τόνισε ότι «είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας η ανεξήγητη πολιτική απόφαση η της ΓΓ. Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη να μη διεκδικήσει εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε».

Δυσαρέσκεια από την ΠΟΕΔΗΝ

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, τονίζοντας τις ελλείψεις της Υγείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, και χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την άρνηση σε τέτοιου είδους επένδυση.

The post Άρνηση Ελλάδας σε επένδυση κατά του καρκίνου από το CERN appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα