Ανοιχτή Πόλη: Επιφανειακή η κοινωνική πολιτική του Δ. Αθηναίων

Τη δημοτική αρχή της Αθήνας καταγγέλλει η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» κάνοντας λόγο για αποτυχημένη και επιφανειακή διαχείριση στην κοινωνική πολιτική.

Η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»:

H «Κοινωνική Πολυκατοικία» κλείνει ως δομή φιλοξενίας αστέγων και άπορων οικογενειών. Αιτία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Αθηναίων, η λήξη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και Ιδρύματος Χατζηκώνστα (ιδιοκτήτης του κτιρίου). Έχει ήδη επιδοθεί, όσες οικογένειες έχουν παραμείνει στο κτίριο, τελεσίγραφο

για αποχώρηση με την απειλή της διακοπής του ρεύματος.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινωνική μέριμνα που να περιορίζεται στα περισσεύματα ευαισθησίας προς πολιτική εκμετάλλευση. Στα εγκαίνια του 2014 η «Κοινωνική Πολυκατοικία» είχε προβληθεί ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη. Τα έξοδά της καλύφθηκαν από τον δήμο, τη ΜΚΟ και χορηγίες.

Οι ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται αρωγή δεν μπορεί να είναι στα μέτρα μας, ούτε να απαιτούμε να γίνουν στα μέτρα μας. Προφανώς, αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν άλλες δυνατότητες, δεν θα επέλεγαν να ζουν υπό την προσχηματικού χαρακτήρα φροντίδα του δήμου. Οι υπηρεσίες του δήμου είναι περιορισμένες, και ουσιαστικά ανεπαρκείς, την ίδια στιγμή που στον νέο προϋπολογισμό μειώνονται οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική.
Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, παραβάσεις των κανόνων διαχείρισης του προγράμματος «Αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση», που υλοποίησε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, διαπιστώνει η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Δήμο Αθηναίων.

Οι οικογένειες που διέμεναν στη δομή Θα ξαναβρεθούν στον δρόμο. Το γεγονός αυτό θα είναι η αδιάσειστη απόδειξη της αποτυχίας της δημοτικής αρχής σε έναν ακόμα τομέα. Όταν κάνουμε κοινωνική πολιτική βιτρίνας, φτάνει η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Δεν υπάρχει κοινωνική μέριμνα με ημερομηνία λήξης.

Θέμα 2
Η Ανοιχτή Πόλη, μετά την επιστολή και τη διαμαρτυρία Δημοτών, κατοίκων της 1ης Δημoτικής Κοινότητας, που αφορά στην εγκατάσταση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου στο κτήριο του 9ου Γυμνασίου, δηλώνει τα εξής:

Το ιστορικό Κέντρο της πόλης μας έχει ανάγκη από ένα σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πλέον κοντινό Γυμνάσιο στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο με αποτέλεσμα μικροί μαθητές και μαθήτριες να πρέπει να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση. Αυτό, για λόγους ασφάλειας, μπορεί να γίνει μόνο με τη συνοδεία κάποιου γονέα τους. Επομένως υπάρχει άμεση ανάγκη για την ίδρυση από το Υπουργείο Παιδείας ενός νέου Γυμνασίου, που θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών που κατοικούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το σημερινό 9ου Γυμνάσιο προήλθε από σύμπτυξη με το 34ο , όταν το παλιό 9ο Γυμνάσιο μετακινήθηκε στο κτίριο του 34ου, οπότε δεν είναι απλή η επιλογή της μετακίνησης του 9ου Γυμνασίου στο κτίριο της Ασωμάτων, καθώς σήμερα το συγκεκριμένο σχολείο καλύπτει και τα παιδιά της περιοχής του πρώην 34ου Γυμνασίου.

Από το Σεπτέμβριο στο κτήριο της οδού Ασωμάτων στεγάζεται το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, το μοναδικό της Αθήνας που καλύπτει ανάγκες παιδιών με αναπηρία, ένα σχολείο που είχαν μεγάλη ανάγκη τα παιδιά αυτά, οι οικογένειές του και η κοινωνία μας. Φυσικά είναι αδύνατον να μετακινηθούν αυτά τα παιδιά, αν δεν έχει προετοιμαστεί το ανάλογο σχολείο που θα τα υποδεχτεί.

Η μοναδική λύση στο πρόβλημα, αλλά και στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και γονέων του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, είναι η ίδρυση Γυμνασίου που θα καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Η Ανοιχτή Πόλη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να στηρίξει το αίτημα της άμεσης ίδρυσης Γυμνασίου στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της πόλης μας.

The post Ανοιχτή Πόλη: Επιφανειακή η κοινωνική πολιτική του Δ. Αθηναίων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα