Υπ.Εργασίας: Αυτοψία για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Πειραιά - Αντιδράσεις

Έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου

Έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου, ξεκίνησαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μόλις έλαβαν γνώση

του συμβάντος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά-Δυτικής Αττικής-Αιγαίου ενημερώθηκε ότι στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, εργαζόμενος χτυπήθηκε από γερανογέφυρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Στον χώρο του ατυχήματος μετέβη αμέσως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης μαζί με επιθεωρητή Εργασίας και πραγματοποίησαν την πρώτη αυτοψία. Ο χώρος αποκλείστηκε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και η αυτοψία συνεχίζεται από κλιμάκιο επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος.

Τομεάρχες Ναυτιλίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

«Το κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής, επιτήρησης και ελέγχου των μέτρων ασφάλειας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, έφερε ξανά στο φως το τραγικό δυστύχημα που συνέβη χθες στην προβλήτα 2, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 42χρονου εργαζόμενου», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες Ναυτιλίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Όπως επισημαίνουν, «σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μαρτυρούν οι ίδιοι οι συνάδελφοί του, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προκλήθηκε από καταπλάκωση από γερανογέφυρα, γεγονός που γεννά πολλαπλά ερωτηματικά σχετικά με το αν και ποια μέτρα προστασίας και ασφάλειας εφαρμόζονται στο Λιμάνι, ενώ παράλληλα στρέφει την αναζήτηση των ευθυνών στις εργολαβικές εταιρείες και στην ΟΛΠ ΑΕ και αφήνει έκθετους και υπόλογους τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς».
«Εκ περιτροπής εργασία, εξοντωτικές βάρδιες, λιγότεροι εργαζόμενοι ανά ομάδα, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ελλιπής εκπαίδευση και εξοικείωση με το αντικείμενο, παροπλισμένο ΣΕΠΕ και Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που πια οι εργάτες στο Λιμάνι καλούνται να αντιμετωπίσουν», τονίζουν, απευθύνοντας έκκληση στα αρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας «να ερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το συγκεκριμένο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα» και «να απαντήσουν ποιες οι συνθήκες εργασίας, πόσοι έλεγχοι διενεργούνται στον συγκεκριμένο κλάδο και τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
«Καλούμε την κυβέρνηση, που με τόσο “ζήλο” μερίμνησε ώστε να απεμπολήσει χωρίς αντίτιμο τον Δημόσιο έλεγχο που είχε επί του 16% των μετοχών του Λιμανιού του Πειραιά, να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες και να μην αφήσει αναπάντητα, τα ερωτήματα και την οργή που γεννιούνται μετά από ένα τέτοιο περιστατικό», καταλήγουν.

Ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)

"Ο τραγικός θάνατος του 45χρονου λιμενεργάτη στις εγκαταστάσεις της COSCO, επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, στην προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και κινητοποιήσεις του σωματείου της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ)» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ).
Τα ναυτεργατικά σωματεία δηλώνουν αλληλέγγυα στην 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, ενώ καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση - κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην Πύλη του ΣΕΜΠΟ, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
«Το ιδιότυπο καθεστώς "ελεύθερης οικονομικής ζώνης" που έχει εγκαθιδρύσει η κινέζικη Cosco, με τις πλάτες και την πολιτική στήριξη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ωμή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων στους εργασιακούς χώρους και τη μη τήρηση των κανόνων για την προστασία και ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ)

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έρχεται να επιβεβαιώσει με το πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του Σωματείου μας, τις αγωνίες των συναδέλφων για πιθανό θανατηφόρο ατύχημα μέσα στο λιμάνι. Δεν είναι η «κακιά» στιγμή. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητας μας. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, το πετάμε «νέους εργάτες» να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).
Το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων με αφορμή τον τραγικό θάνατο που βρήκε 46χρονος εργαζόμενος όταν χτυπήθηκε από γερανογέφυρα ζητεί 6ωρες πόστες, κατάργηση των κόντρα βαρδιών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τα συλλυπητήρια και την ανείπωτη θλίψη των ταξικών συνδικάτων στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη στο γκέτο της COSCO.
Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη το νέο εργοδοτικό έγκλημα, έγκλημα που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έγκλημα για το οποίο οι εργαζόμενοι και το σωματείο στις προβλήτες της COSCO είχαν προειδοποιήσει.
Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρίας που οι κυβερνήσεις της παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών.
Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!
Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO ήδη βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς.
Η θλίψη τους είναι και δική μας, η οργή τους είναι και δικιά μας, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας! Ενώνουμε την φωνή μας στα δίκαια αιτήματα τους:
ΤΩΡΑ Να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα
ΤΩΡΑ Να παρθούν όλα τα Μέτρα Προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα