Υπ. Εσωτερικών: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ

Ο ενιαίος γραπτός διαγωνισμός γίνεται ο κανόνας για την εισαγωγή στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, εντάσσεται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για ένα σύγχρονο κράτος, αποτελεσματικό, φιλικό στην κοινωνία που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου νόμου, αποτελεί ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός γνώσεων

και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα. Στόχος να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ενισχύοντας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ταχύτητα στην επιλογή του προσωπικού. Γι’ αυτό ενισχύεται περισσότερο και το ΑΣΕΠ, το οποίο όντας ιστορικά ταυτισμένο με τις έννοιες της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, θα έχει την ευθύνη των σχετικών διαδικασιών που εμπεδώνουν και την αρχή της αξιοκρατίας.

Ο ενιαίος γραπτός διαγωνισμός γίνεται ο κανόνας για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Με το ισχύον καθεστώς, λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων καλυπτόταν μέσω διαγωνισμού. Πλέον η συμμετοχή των υποψηφίων σε αυτόν, θα έχει καθολικό και αποκλειστικό χαρακτήρα. Θα περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη που αποτελούνται από την εξέταση γνώσεων αλλά και τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας που θα σκιαγραφούν το εργασιακό προφίλ του υποψηφίου.

Εισάγονται ταυτόχρονα με αυτή τη μεταρρύθμιση μια σειρά βασικών καινοτομιών οι οποίες είναι εστιασμένες και στηρίζονται πάνω στο κεκτημένο των 26 χρόνων της εμπειρίας από τον νόμο 2190/94:

Η σημασία των τίτλων σπουδών παραμένει με την ίδια βαρύτητα ως είχε στους γραπτούς διαγωνισμούς, αλλά καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου όπως και αυτός του απολυτηρίου, δεδομένης της ανισότητας βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένων προσαυξήσεων που ευνοεί τα αυξημένα τυπικά προσόντα και συντελεί στην επιλογή των καλυτέρων. Μάλιστα, η προσαύξηση αφορά έως δύο και όχι έναν τίτλο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αλλάζει ο τρόπος απόδειξης της εργασιακής εμπειρίας.

Παράλληλα, σε καθεστώς πλέον διαφάνειας και μέσω ποσοστών διασφάλισης που καθορίζονται από το νόμο, συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συγγενείς ΑΜΕΑ), θα συμμετέχουν στον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, πάντοτε ωστόσο στη βάση του διαγωνισμού. Τα ΑΜΕΑ υπάγονται στη διαδικασία της μοριοδότησης με ξεχωριστή προκήρυξη και όπως και για τους υποψηφίους ΥΕ, θα υπάρχει επιλογή με σειρά προτεραιότητας.

Το Ειδικό Επιστημονικό προσωπικό συμμετέχει στο διαγωνισμό και παύει η συνέντευξη ως μοναδικό κριτήριο επιλογής του, ενώ για το μεσοδιάστημα μειώνεται το υποκειμενικό στοιχείο επιλογής μέσω της καθιέρωσης συστήματος μοριοδότησης των τυπικών προσόντων.

Το ΑΣΕΠ ενισχύεται περαιτέρω με έναν Αντιπρόεδρο και έξι συμβούλους ενώ ήδη έχει εγκριθεί η ενίσχυσή του με περίπου σαράντα άτομα προσωπικό, που θα υποστηρίξουν το επιπλέον φορτίο και τον αναβαθμισμένο θεσμικό του ρόλο. Στρατηγικός στόχος είναι το ΑΣΕΠ να αποτελεί το κέντρο των πολιτικών για το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ελληνικού Δημοσίου.

Δίνεται έμφαση στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών και στις διαλειτουργικότητες ώστε να θωρακιστεί το αδιάβλητο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης. Στόχος είναι η σύντμηση του χρόνου προσλήψεων από 2 περίπου έτη που είναι σήμερα, στο ήμιση, από την έκδοση της προκήρυξης έως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.

Ενοποιούνται όλες οι προκηρύξεις, ακολουθείται ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και καθιερώνεται ένας τουλάχιστον Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ανά δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα