«Ξεπάγωσε» η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Πότε ξεκινά το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Βρέθηκε το κονδύλι για την εξυπηρέτηση των εκκρεμών αιτήσεων του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Με μορφή έκπτωσης η τρίτη φάση του προγράμματος από το 2024.

Ένα μηνά και κάτι κράτησε η παύση της λειτουργίας της πλατφόρμας «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», η οποία ταρακούνησε το σύνολο της αγοράς. Μετά το αλαλούμ που προέκυψε από την εξάντληση των πόρων (+15 εκατ. επιπλέον από το προβλεπόμενο ποσό) και από την δυσκολία μεταφοράς της διαχείρισης του προγράμματος από το Υπουργείο Ενέργειας στο Μεταφορών, οι έμποροι αυτοκίνητων πίεσαν τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και μέχρι το Δεκέμβριο το πρόγραμμα θα συνεχίσει

κανονικά υπό την σκέπη του υπ. Ενέργειας.

Η είδηση αυτή έφερε ανακούφιση στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι είδαν την «κίνηση» στα καταστήματα τους να μειώνεται, αφού το κοινό έπαψε να έχει κίνητρο για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πλέον, με το «ξεπάγωμα» θα εξυπηρετηθούν οι 5.000 εκκρεμείς αιτήσεις με το κονδύλι (ύψους 30 εκατ. ευρώ) που θα χρησιμοποιηθεί για τους επόμενους δύο μήνες να προέρχεται από το ποσό που προοριζόταν για την επιδότηση αγοράς επαγγελματικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συγκεκριμένα για ταξί.

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» από το 2024

Με μεγάλες αλλαγές έρχεται το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» το οποίο θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Η μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα είναι η ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο, το ποσό να προ-χρηματοδοτείται κατά την αγορά έχοντας την μορφή έκπτωσης. Αυτό άλλωστε αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς. Σύμφωνα με όσα είπε, η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να καταλήξουν στις βασικές αρχές το νέου προγράμματος, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν τους πόρους που θα το χρηματοδοτήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα