Ξεκίνησαν να αποχωρούν από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Αλλαγή στρατηγικής βλέπουν οι ΗΠΑ.

Ξεκίνησε η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως μεταδίδει το CNN.

Νωρίτερα έγινε γνωστό, μετά το τέλος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ότι η Ρωσία κάνει πίσω σε κάποια σημεία, ένα εκ των οποίων είναι η μείωση των επιθέσεων στο Κίεβο.

Οπως αναφέρει

το CNN οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «σημαντική» αλλαγή στρατηγικής.

Το ίδιο υποστηρίζουν και δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τακτικών ομάδων ταγμάτων (BTG) που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς και πυροβολικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί πάντα να αντιστρέψει και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη (29/3).

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

Kρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι μόλις υπογραφεί συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας

Πιθανή μια συνάντηση ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένκσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ειδικότερα, εάν οι εργασίες για την πολυπόθητη συνθήκη κατάπαυσης του πυρός και για έναν απαιτούμενο συμβιβασμό προχωρήσουν γρήγορα, η πιθανότητα ειρήνης θα είναι πολύ πιο κοντά, σημείωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η Ρωσία, προτείνει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι, να διοργανωθεί ταυτόχρονα με τη μονογραφή διμερούς συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τον βοηθό του Ρώσου προέδρου Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (29/3).

«Μετά τη σημερινή ουσιαστική συνομιλία, συμφωνήσαμε και προτείνουμε μια λύση, βάσει της οποίας είναι δυνατή μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των κρατών ταυτόχρονα με τη μονογραφή της συνθήκης, πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής. Έτσι θα μπορεί να υπάρξει εξέταση των λεπτομερειών της συνθήκης και θα είναι δυνατό να συζητηθούν διάφορες πολιτικές αποχρώσεις και λεπτομέρειες», είπε ο Μεντίνσκι μετά τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά εξέφρασε νωρίτερα ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν δυνατή, όταν μια συνθήκη που συνέταξαν οι διαπραγματευτές και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν έτοιμη για υπογραφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα