Βρετανία: «Πλήγμα» για την Uber απόφαση δικαστηρίου που κρίνει εργαζόμενους τους οδηγούς

Η Uber έχασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για τα δικαιώματα των οδηγών της, σε μια απόφαση ορόσημο που απειλεί το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας στη χώρα.

Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι οδηγοί της Uber είναι «εργαζόμενοι» που διαθέτουν βασικά δικαιώματα όπως ο ελάχιστος μισθός, το επίδομα αδείας και τα διαλείμματα ανάπαυσης.

Οι μετοχές της

Uber μειώθηκαν έως και 4% στις συναλλαγές της προ-συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

«Η απόφαση χτυπά την καρδιά του επιχειρηματικού μοντέλου της Uber», δήλωσε ο Πολ Τζενινγκς , δικηγόρος της Bates Wells, ο οποίος εκπροσώπησε τους οδηγούς. «Ως επιχείρηση, θα πρέπει να προβληματιστεί πολύ προσεκτικά για τις συνέπειες αυτής της απόφασης», πρόσθεσε.

Η απόφαση τερματίζει τον πενταετή αγώνα της Uber για το καθεστώς των οδηγών της, πράγμα που δημιουργεί άλλο ένα εμπόδιο για την δράση της στη Βρετανία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά της εταιρείας.

Πέρυσι, η Uber έπρεπε να αγωνιστεί για να διατηρήσει την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο αφού η ρυθμιστικές αρχή για τις μεταφορές εξέφρασε ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.

Από την πλευρά της η Uber υποστηρίζει ότι η απόφαση ισχύει μόνο για λίγους οδηγούς οι οποίοι κατέθεσαν στην αρχική υπόθεση. Ωστόσο, όπως είπε, θα ξεκινήσει μια εθνική διαβούλευση. «Αυτή η διαδικασία θα ζητήσει τις απόψεις όλων των ενεργών οδηγών για να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε το μέλλον της ευέλικτης εργασίας», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Το Λονδίνο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς αγορές της Uber, με 45.000 οδηγούς και 3,5 εκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μία φορά κάθε 90 ημέρες, αναφέρει το naftemporiki.gr.

Δεκάδες χιλιάδες οδηγοί της Uber μπορούν τώρα να διεκδικήσουν το δικαίωμα να χαρακτηριστούν ως εργαζόμενοι, δήλωσε ο Νάιτζελ Μακέι, δικηγόρος της Leigh Day, ο οποίος εκπροσώπησε επίσης τους οδηγούς. Η εταιρεία θα ζητήσει τώρα αποζημίωση για χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δικαιούνται κατά μέσο όρο 12.000 λίρες (16.700 δολάρια) ο καθένας.

Η διαμάχη θα επιλυθεί τώρα σε ειδικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει το ποσό που θα αποδώσει τους 25 οδηγούς που κινήθηκαν δικαστικά το 2016. Περίπου 1.000 παρόμοιες αξιώσεις εναντίον της εταιρείας, οι οποίες είχαν παραμείνει μέχρι την έκδοση της απόφασης, ενδέχεται επίσης να προχωρήσουν.

Παρόμοιες μάχες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των οδηγών της Uber δίνονται σε όλες τις παγκόσμιες αγορές της. Στην πατρίδα της, στην Καλιφόρνια, οι οδηγοί κάνουν μήνυση για ακύρωση ενός μέτρου που εγκρίθηκε πέρυσι κηρύσσοντάς τους ανεξάρτητους εργολάβους.

Θέτοντας άλλο ένα εμπόδιο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι οδηγοί εργάζονται όποτε «συνδέονται στην εφαρμογή και είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να δεχτούν κούρσες». Η Uber είχε υποστηρίξει σε ακρόαση τον Ιούλιο ότι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να κερδίζουν έναν ελάχιστο μισθό από πολλές υπηρεσίες κοινής χρήσης και παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της.

Η απόφαση θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην gig economy της Βρετανίας. Πολλές από τις εταιρείες που βασίζονται σε αυτούς τους εργαζόμενους έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρησιμοποιώντας οδηγούς για να κάνουν παραδόσεις σε πελάτες στο σπίτι, καθώς τα καταστήματα και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα