Βουλή: Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2022

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.  

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο «προϋπολογισμός του 2022 κινείται πάνω στους άξονες και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποτυπώνει τη σταδιακή «διαγραφή» του αρνητικού αποτυπώματος της πανδημίας στην οικονομία, καταγράφει την

επιστροφή της χώρας σε κανονικότητα και θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας από μια νέα αφετηρία ισχυρότερων προοπτικών», ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σκανδαλίδης: Απαιτούνται δομικές αλλαγές και εντελώς διαφορετική κατανομή των διαθέσιμων πόρων

Την ανάγκη ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων και σχεδιασμού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που να αντέχει σε νέες κρίσεις, τόνισε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για το περιβάλλον που συζητείται ο νέος προϋπολογισμός, ένα περιβάλλον «συνεχούς υποβάθμισης, ανέχειας και ένδειας» για μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που αντί η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με δομικές αλλαγές, επιλέγει πολιτική παροχών. «Εσείς ακολουθείτε με χρονική υστέρηση, προσπαθείτε να καλύψετε το χαμένο έδαφος με μία πολιτική παροχών, προσεύχεστε να τελειώσει κάποτε η κρίση και να μην ανακυκλώνεται και αγνοείτε συστηματικά την ανάγκη να σχεδιάσετε ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που να αντέχει σε νέες κρίσεις και να αντιμετωπίζετε από καλύτερη θέση τα δομικά προβλήματα που έχει σήμερα η οικονομία», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και σημείωσε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, «σχεδιασμός ουσιαστικής παρέμβασης είναι μία άλλη τελείως διαφορετική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με κυρίαρχη την περιφερειακή τους διάσταση, με κυρίαρχη την περιβαλλοντική και πράσινη διάσταση, με κυρίαρχη την κοινωνική διάσταση».

«Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστο κοινωνικό κράτος, που δεν είναι ένα κράτος πρόνοιας αλλά λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης που οδηγεί στην παραγωγή πλούτου και ταυτόχρονα παρεμβαίνει στις κοινωνικές ανισότητες. Αυτό απαιτεί δομική αλλαγή», επεσήμανε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι θα γίνει όταν θα σταματήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης, τι διεκδικεί η κυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα αυτή η συζήτηση, διότι με την πολιτική της, που δεν έχει στρατηγικό ορίζοντα, υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα το φορολογικό μείγμα του προϋπολογισμού του 2022 αφού η αύξηση των φόρων αφορά σε ποσοστό 60% τους έμμεσους φόρους, και συνεπώς την πληρώνουν τα ευάλωτα τμήμα του πληθυσμού», «δεν είναι κανονικότητα το 40% των δανείων, εντός και εκτός του ισολογισμού των τραπεζών, να είναι κόκκινα και ο νέος πτωχευτικός κώδικας να απειλεί να απαλλάξει τους μισούς Έλληνες από τα δάνεια», «δεν είναι κανονικότητα το χρόνιο επενδυτικό κενό, με τις πάγιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι σταθερά, εδώ και μία δεκαετία στη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη».

Ο κ. Σκανδαλίσης υπογράμμισε ότι ούτε είναι κανονικότητα ένα τραπεζικό σύστημα που ενώ έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους περίπου 40 δισ. να μη βρίσκει επενδυτικές ευκαιρίες για να χρηματοδοτήσει και να καταθέτει τη ρευστότητα στην ΤτΕ. Και δεν είναι κανονικότητα μετά από 11 χρόνια εκτέλεσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να έχουν εισπραχθεί σε ταμειακή βάση 7,5 δισ. ευρώ.

Ξανθός: Κατήγγειλε μείωση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο υπουργείο Υγείας

«Ο προϋπολογισμός δίνει το εντελώς λάθος σήμα», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καταγγέλλοντας μείωση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο υπουργείο Υγείας και μείωση στο όριο δαπανών του υπουργείου Υγείας.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση δεν παίρνει υπόψη της τη διεθνή επιστημονική συζήτηση, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: σήμερα όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς καλούν τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στα δημόσια συστήματα υγείας να δώσουν αυξημένους πόρους στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αναδιοργανώσουν τα συστήματα υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, την κατ΄οίκον παρακολούθηση, την έμφαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στην ιατρική φροντίδα, γιατί έχουν έρθει εκρηκτικές ανάγκες.

Αλλά, όπως υποστηρίζει ο κ. Ξανθός, «η κυβέρνηση όλα αυτά τα αφήνει στην άκρη και το μόνο που λέει είναι ότι έχουμε καβάντζα 600 εκατομμύρια, που θα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί και αν χρειαστεί θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις, αν χρειαστεί θα γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινικών».

'Ετσι όμως, είπε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, όλα γίνονται με καθυστέρηση και όταν η ζημία έχει γίνει. «Είναι δυστύχημα, για την κοινωνία και την χώρα, που αυτή την πολλαπλή κρίση τη διαχειρίζεται μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε.

Αρβανιτίδης: Αντιλαϊκή πολιτική η επιμονή στην αύξηση των έμμεσων φόρων

«Η Ελλάδα το 2019, με βάση συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε την 3η πιο υψηλή φορολογία κατανάλωσης, στην Ευρώπη και την 4η πιο υψηλή έμμεση φορολογία ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Έκτοτε η κυβέρνηση έχει καταρτίσει τρεις προϋπολογισμούς που απογειώνουν δυσανάλογα την έμμεση φορολογία στα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Το 2022 η αύξηση των φόρων θα προέλθει κατά 60% από τους έμμεσους φόρους, είπε ο κ. Αρβανιτίδης και πρόσθεσε πως η επιμονή και της παρούσας κυβέρνησης -όπως και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-στην έμμεση φορολόγηση αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό όλων των προϋπολογισμών.

«Πρόκειται για πέρα ως πέρα αντιλαϊκή πολιτική. Η σχέση αμέσων και εμμέσων φόρων φορτώνει τα βάρη στους πολλούς και τους αδύνατους και αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που δεν δίνει ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα, δεν δίνει προοπτική στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν στηρίζει τους αδύναμους, αλλά διευρύνει τις ανισότητες με βέβαιο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή της χώρας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σήμερα δείχνει καθυστερημένα αντανακλαστικά στο κύμα της ακρίβειας και ότι επιχειρεί να καθησυχάσει την ανησυχία και τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια με κούφιες διαβεβαιώσεις για παροδικά φαινόμενα.

Καράογλου: Τεκμήριο επιτυχίας της ασκούμενης πολιτικής ο προϋπολογισμός του 2022

«Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι τεκμήριο επιτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλης.

«Αν και ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό καθεστώς αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, εν τούτοις είναι προφανές ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το δύσκολο παρελθόν και κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και απέδωσε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη φιλική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις, στη φορολογική εκλογίκευση, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και στη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων.

«Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της και με αφετηρία το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται μεθοδικά από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, πλέον, κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης», τόνισε.

«Βρισκόμαστε στο σημείο που από τη φάση της ανάκαμψης περνούμε στο στάδιο της ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε πως για τα έτη 2021 και 2022 ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%, ποσοστό που καθιστά την Ελλάδα «πρωταθλήτρια ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ».

«Πρακτικά αυτό σημαίνει», συνέχισε, «ότι σε σχέση με την ύφεση που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία μας έχει ήδη καλύψει περισσότερα από τα 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος».

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Και αυτό γιατί «περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπατριώτες μας, οδηγεί στην αναθέρμανση της αγοράς εργασίας και σε σταδιακή άνοδο των μισθών, όμως πάνω από όλα σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο».

Keywords
Τυχαία Θέματα