Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε το ν/σ για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις» από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, το καταψήφισαν ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και
Eπισης, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η ακρόαση φορέων, καθώς και η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Την Τετάρτη έχει οριστεί η δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή, ενώ την Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Δήμας γνωστοποίησε ότι με τις νομοθετικές βελτιώσεις που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα εξαιρούνται από το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
Επίσης, όπως έχει ενημερώσει την Επιτροπή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου επί της Αρχής, θα κατατεθεί τροπολογία για την εξάμηνη αναστολή είσπραξης χρεών προς το δημόσιο αλλά και την αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από θεομηνίες, πυρκαγιές και σεισμούς.
Ο κ. Δήμας, κατέστησε σαφές ότι «δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος σε συναλλαγές με το νέο Ψηφιακό Τέλος». Σχετικά με το άρθρο 20 του νομοσχεδίου για την επιβολή του νέου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής στην καταβολή συνδρομών προς Επαγγελματικά Επιμελητήρια, Ενώσεις, Συλλόγους και Σωματεία, σημείωσε πως «όμοια διάταξη ίσχυε και υπό τον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου.
Οι όποιες, δε, ειδικές απαλλαγές από το Τέλος Χαρτοσήμου έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν σε ορισμένους φορείς, αυτές θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου».
Ο υφυπουργός, δεσμεύτηκε ότι «εάν κριθεί από την κοινοβουλευτική επεξεργασία του νομοσχεδίου ότι απαιτούνται περαιτέρω αποσαφηνίσεις ή νομοθετικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν».
Παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Δήμας τόνισε ότι «δεν θεωρούμε πως λύνονται όλα τα προβλήματα, θεωρούμε όμως ότι αυτό το νομοσχέδιο φέρνει μια ασφάλεια δικαίου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταργείται το Χαρτόσημο και είναι ένα βήμα προς τα εμπρός τόσο για την φορολογική διοίκηση όσο και για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και για όλους τους πολίτες που θέλουν να υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου. Άρα αυτό επιτυγχάνεται και καλώ όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το ψηφίσουν».
Ο υφυπουργός, παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό βουλευτών της Αντιπολίτευσης ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ αντιτείνοντας ότι «με βάση τα στοιχεία της Eurostat από το 2019 έως το 2023, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην πατρίδα μας έχουν αυξηθεί μεταξύ 12,3 έως 15,7% ανάλογα με τον τύπο, την σύνθεση των νοικοκυριών. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, οι αποδοχές αυτές το 2023 βρίσκονται στην 16η θέση της ΕΕ των «27» στις τρείς από τις τέσσερις κατηγορίες, ενώ και στην τέταρτη κατηγορία η χώρα μας είναι στην 19η θέση.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην μέση της κατανομής, καθώς από τα 27 μέλη – κράτη της ΕΕ, τα 22 έχουν νομοθετήσει τον κατώτατο μισθό και εμείς βρισκόμαστε στην 11η θέση, ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης βρισκόμαστε στην 12η θέση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η ΕΕ θα μειώσει ελαφρώς τους νέους δασμούς στα Tesla και σε άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα
- Δημοσκόπηση Interview για ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας προηγείται του Ανδρουλάκη - Ποιος κερδίζει στον β' γύρο
- «Έσπασε τα φρένα» το Euribor
- Travlos: We will work with our European partners to secure shipping and Europe’s interests
- Η Αυστραλία βάζει «φρένο» στη χρήση social media από παιδιά
- Εξαγγελίες πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ – Τι ζητάει η Ομοσπονδία Τρίτεκνων
- ManpowerGroup – Απασχόληση: Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα – Βελτιώνεται το κλίμα προσλήψεων
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ρωσική επιδρομή στο Κίεβο – Η Μόσχα λέει πως κατέρριψε 71 drones
- Πόση ισχύ μονάδων αερίου έχει ανάγκη η χώρα - Ανάλυση του Green Tank
- ΕΚΠΑ: Μεγαλύτερη αύξηση της επίπτωσης συγκεκριμένων καρκίνων σε νεαρές γυναίκες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Οι προϋποθέσεις για τριετή φοροαπαλλαγή ενοικίων - Σε ποιες περιοχές της Αθήνας «παγώνουν» οι άδειες Airbnb
- Zάκυνθος: Προβλήματα από την κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ στο νησί
- Κολομβία: Τρομακτικό ρεκόρ φόνων ακτιβιστών του περιβάλλοντος - Έφτασαν τους 79
- ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά ο διαγωνισμός για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου
- Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε το ν/σ για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών
- Καθαρές αυξήσεις ως 36,6% στους μισθούς γιατρών του ΕΣΥ, μετά την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε το ν/σ για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών
- ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά ο διαγωνισμός για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου
- Κολομβία: Τρομακτικό ρεκόρ φόνων ακτιβιστών του περιβάλλοντος - Έφτασαν τους 79
- Οι προϋποθέσεις για τριετή φοροαπαλλαγή ενοικίων - Σε ποιες περιοχές της Αθήνας «παγώνουν» οι άδειες Airbnb
- Καθαρές αυξήσεις ως 36,6% στους μισθούς γιατρών του ΕΣΥ, μετά την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών
- Zάκυνθος: Προβλήματα από την κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ στο νησί
- ΔΣΑ: Καθολική αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου για το νέο δικαστικό χάρτη
- THEON: Ρεκόρ εσόδων και κερδοφορίας το α' εξάμηνο - Εξαγορά της Harder Digital επένδυση €34 εκατ.
- Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ξεκινούν οι μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία
- Γιώτης: Τζίρος 113,4 εκατ. ευρώ και άνοδος κερδών 20%- Πάντα «στο κάδρο» επενδύσεις και εξαγορές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Άνοιγμα στα έργα ΣΔΙΤ από τη ΜΕΤΚΑ τη θυγατρική της Metlen με αιχμή την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων
- Νέες σχολικές υποδομές και έργα ανακαίνισης στο Δήμο Κηφισιάς
- Ευρωαγορές: Εικόνα σταθεροποίησης
- Δημόσιο: Πόσο αυξάνονται οι μισθοί όλων των υπαλλήλων το 2025 - Γιατί συνδέονται με τον κατώτατο
- Η ΕΕ θα μειώσει ελαφρώς τους νέους δασμούς στα Tesla και σε άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα
- Οριακά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών
- Δύσκολα τα σενάρια για την παγκόσμια παραγωγή κριθαριού για το 2025
- Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση προς τις 1.440 μονάδες
- ΟΣΔΕ 2024: Προβλήματα στις δηλώσεις και στο βάθος... πρόστιμο
- ΣΕΠΕΕ: Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων το α΄εξάμηνο