Βίκος ΑΕ: Πως η επένδυση των 22 εκατ. ευρώ σηματοδοτεί την είσοδο των αναψυκτικών στον κλάδο HoReCa

Ηδη από τα τέλη του 2019 στην εταιρεία γίνονταν ποιοτικές και ποσοτικές μελέτες, προκειμένου η επιχείρηση να αναπτύξει πέρα από τη λιανική αγορά τα αναψυκτικά της και στην εστίαση.

Ενας κλάδος που εν μέσω πανδημίας αναδεικνύεται υπερκινητικός, με επενδύσεις, συνέργειες και ‘’ανοίγματα’’ και είναι συνεχώς στο προσκήνιο, είναι αυτός των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών.

Με αυτά τα δεδομένα δεν προκάλεσε έκπληξη στον επιχειρηματικό κόσμο το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες και η Βίκος Α. Ε. της οικογένειας

Σεπετά ανακοίνωσε ότι επίκειται η δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής κυρίως αναψυκτικών σε γυαλί και αλουμίνιο τους επόμενους μήνες στο νομό Ιωαννίνων, με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας να τοποθετείται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αυτή η ενέργεια, όσο και ο χρόνος ανακοίνωσής της, ελάχιστές ημέρες πριν από την έκθεση HoReCa, αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς σηματοδοτούν το άνοιγμα της εταιρείας, στον κλάδο των αναψυκτικών με φυσικό μεταλλικό νερό σε γυάλινο μπουκάλι, σε μια αγορά, την οποία μέχρι πρότινος προσέγγιζε κυρίως μέσω των εμφιαλωμένων νερών.

Το ορόσημο σε αυτή την κίνηση είναι η δημιουργία του καινούργιου εργοστασίου στο Καλπάκι, το οποίο θα ενισχύσει την δημιουργία γυάλινων φιαλών αναψυκτικών με φυσικό μεταλλικό νερό, τα οποία και προτιμώνται παραδοσιακά από τους επιχειρηματίες Horeca σε σχέση με αυτά από αλουμίνιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία επένδυση ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ η οποία επιχειρεί να επεκτείνει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, αλλά και την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας Βίκος. Κατά την εταιρεία, η νέα εγκατάσταση έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός επίσης μεγάλου επενδυτικού πλάνου, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, την τελευταία πενταετία και αποτελεί συνέχεια ενός στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης.

Ενδεικτικό είναι ότι στην παρούσα φάση αυτή η στροφή στον κλάδο εκτός λιανικής και στην εστίαση ενισχύεται από τη νέα μονάδα, η οποία έχει δυνατότητα να παράγει 42.000 αλουμινένιες συσκευασίες (cans) ανά ώρα και 20.000 γυάλινες φιάλες ανά ώρα.

Μάλιστα, κατά την εταιρεία, αυτή η δυνατότητα έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα (359.000 ανά ώρα) φτάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας στις 421.000 φιάλες ανά ώρα. Πέρα από αυτό, θα τονώσει και την εργατική δυναμική στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Επί της ουσίας, με αυτή την κίνηση, όπως αναφέρει στο BusinessNews υψηλοβαθμο στέλεχος της εταιρείας ανοίγει μια καινούργια, μεγάλη πόρτα, μια σημαντική αγορά για την εταιρεία, αφού θα αποκτήσει πλέον την δυναμική να ‘’τρέξει’’ τα προϊόντα της στην εστίαση και στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, αγορές στόχους δηλαδή στους οποίους, πέρα από το εμφιαλωμένο νερό, δεν είχε δραστηριοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπήρχε για πολύ καιρό αυτός ο σχεδιασμός, τουλάχιστον επί χάρτου.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα τέλη του 2019 στην εταιρεία γίνονταν ποιοτικές και ποσοτικές μελέτες, προκειμένου η επιχείρηση να αναπτύξει πέρα από τη λιανική αγορά, στην οποία έχει ένα σημαντικό ποσοστό, τα αναψυκτικά της και στα καταστήματα εστίασης, αλλά και στα ξενοδοχεία σε συνδυασμό με την επερχόμενη επένδυση.

Ο κορονοιός, ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, καθυστέρησε αυτά τα σχέδια επέκτασης για τουλάχιστον ένα χρόνο. Πέρα από τις βασικές δυσκολίες που προκαλούσε, ήταν και το γεγονός ότι τα στελέχη της επιθυμούσαν να συνδιαλλαγούν με τον κλάδο HoReCa, σε πλήρη λειτουργία και όχι εν μέσω Lockdown, με τους επιχειρηματίες σε ταλαιπωρία και με αγωνία για το μέλλον: «Πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη νέα κίνηση της εταιρείας, θεωρούμε ότι έχουμε τον κλάδο HoReCa στο πλευρό μας, εξαιτίας και της καλής μας συνεργασίας με τα εμφιαλωμένα νερά όλα τα προηγούμενα χρόνια και θέλαμε να περάσει πρώτα η μεγάλη ‘’καταιγίδα’’ και μετά να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα σχέδιά μας για τα αναψυκτικά».

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν, ήδη, γίνει εμπορικές επαφές με πολλούς εκπροσώπους του κλάδου των ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων, ενώ η προσδοκία για περισσότερη επικοινωνία της νέας επιχειρηματικής κίνησης μέσω της έκθεσης επαγγελματιών Horeca, κατά τη διάρκεια της οποίας, εξάλλου, θα παρουσιαστεί και ένα νέο προϊόν της κατηγορίας των αναψυκτικών με βάση το γκρειπ φρουτ.

Από την εταιρεία, πάντως, θεωρούν ότι πρόκειται για κίνηση που γίνεται σε σωστή χρονική στιγμή, με τις προβλέψεις για τον τουρισμό το 2022 να είναι ιδιαίτερα θετικές, αλλά και την αγορά να ευνοεί την κατανάλωση φυσικών αναψυκτικών και αναψυκτικών με στέβια, ειδικά στους επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι ζητούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους να καταναλώνουν εναλλακτικά προϊόντα.

Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο και αφού ξεκινήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο η νέα μονάδα παραγωγής της Βίκος, δεν αποκλείεται να αρχίσει ο σχεδιασμός για ένα ακόμα project που αφορά επίσης διαφορετικες τυπολογίες εναλλακτικων αναψυκτικών ή ακόμα και κοκτέιλ on the go.

Την ίδια στιγμή, ικανοποιητικές είναι και οι επιδόσεις της εταιρείας στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της NielsenIQ για το 11μηνο του 2021, οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού Βίκος, καταγράφουν αύξηση, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία.

Ως εκ τούτου, ο ρυθμός ανάπτυξης σε όγκο της κατηγορίας εμφιαλωμένου νερού στην αγορά των σούπερ μάρκετ, το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, έφτασε στο +5,8% και ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Βίκος ανήλθε σε ποσοστό +17,7%.

Από πλευράς όγκου πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς που κατέκτησε το brand Βίκος στο ενδεκάμηνο 2021 ανήλθε στο 17,4%, που αποτελεί θετική επίδοση στο «επώνυμο» εμφιαλωμένο νερό (το νερό Ζαγόρι έχει μερίδιο επίσης 17,4%, ενώ τo εμφιαλωμένο νερό ιδιωτικής ετικέτας έχει μερίδιο 29,6%).

Επενδύσεις, εξαγορές, συνεργασίες

Ο κλάδος των εμφιαλωμένων νερών, πάντως, ήταν από αυτούς που σημείωσε μεγάλη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες, με κοινό τόπο την ανάπτυξη του τομέα των αναψυκτικών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η σύμπραξη Δίρφυς με τη Λουξ, με την απόκτηση ποσοστού άνω του 42% από την πατρινη επιχείρηση των αδελφών Μαρλαφέκα, σηματοδότησε μια νέα εποχή για την εταιρεία από την Εύβοια, ενώ λίγο πριν την εκπνοή του νέου χρόνου, η ανακοίνωση της συμπόρευσης της Χήτος με την Green Cola για τη διακίνηση των προϊόντων της δεύτερης, είχε ως πρώτο ‘’καρπό’’ το λανσάρισμα στη μεγάλη και μικρή λιανική του ‘’The Locals’’, του πρώτου κοκτειλ on the go σε αλουμινένιο κουτί.

Είχε, δε, προηγηθεί η επενδυση στη νότια Ελλάδα μέσω εξαγοράς της Ζήρεια ΕΠΕ, αλλά και η στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Danone Waters για την κυκλοφορία των κορυφαίων Εvian και Ferrarelle στην Ελλάδα από την αρχή του 2022.

Παράλληλα, πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι ο ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος (Τsakos Εnergy Navigation - TEN) επένδυσε στην εταιρεία «Νερά Πηγών Γράμμου» για μονάδα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Καστοριά, ενώ σημαντική επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες και η εταιρεία Θεόνη για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διοίκηση της θεσσαλικής βιομηχανίας, η νέα γραμμή θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής κατά 60% των φιαλών ημερησίως σε συσκευασίες των 500ml & 1500ml και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα