Βεργίνα: Μικρότερη κάμψη από τη συνολική αγορά

Ζημιές μετά από 9 κερδοφόρες χρήσεις παρουσίασε η εταιρεία, που βάζει πιο ψηλά τον πήχη για την συνέχεια

Τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας και του lockdown στην αγορά HORECA βίωσε και η Ζυθοποία Μακεδονίας - Θράκης (Βεργίνα) το 2020.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 22,8

εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση, παρουσιάζοντας μείωση 7,18%, σε μια επίδοση μάλλον ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς πως η πτώση των πωλήσεων συνολικά για τον κλάδο υπολογίζεται το 2020 στο 25%.

Όπως σημειώνει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση, η μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε ως συνέπεια του lockdown της εστίασης, η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεων της μπίρας. Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 6,9 εκατ. ευρώ και παρουσίασε ελαφριά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά -0,64%, γεγονός που οφείλεται αφενός στη μείωση του όγκου πωλήσεων της μπίρας κατά 10% και αφετέρου στην αύξηση της τιμής πώλησης ανά εκατόλιτρο κατά 4% περίπου.

Επομένως, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, τα αποτελέσματα της χρήσης 2020
ήταν αρνητικά, διακόπτοντας έτσι τη θετική πορεία που είχε καταγραφεί για εννιά συνεχόμενες χρήσεις. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα χρήσης ανήλθαν σε ζημιές προ φόρων 376.279,44 ευρώ, έναντι κερδών 1, 4 εκατ. ευρώ

Οι κινήσεις του 2020

Μέσα στο 2020, η εταιρεία προχώρησε σε απορρόφηση της θυγατρικής «Tuvunu Ανώνυμη Εταιρεία», υλοποιώντας μια κίνηση που κρίθηκε σκόπιμη και συμφέρουσα για τους μετόχους της λόγω της δημιουργίας μιας μεγαλύτερης οικονομικής μονάδας, της επίτευξης συνεργειών και οικονομιών κλίμακας και της μείωσης του κόστους λειτουργίας. Επίσης, τον Ιούλιο του 2020 παρουσιάστηκε η νέα εταιρική ταυτότητα της εταιρείας, ενώ πραγματοποιήθηκε και το λανσάρισμα της Alcohol Free.

Αισιοδοξία για το 2021

Όσον αφορά την τρέχουσα χρονιά, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως το κανάλι του Σούπερ Μάρκετ (όπου συνήθιζε να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συνολικών πωλήσεών της) αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό λόγω της αύξησης της κατα- νάλωσης στο σπίτι τις περιόδους περιορισμού ή απαγόρευσης της κινητικότητας. Από την άλλη μεριά, το κανάλι του Χονδρεμπορίου καθώς και οι Εξαγωγές είναι αρκετά ευάλωτα. Παράλληλα, τονίζει πως «παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις, από τη μη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού» και το γενικότερο δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό κλίμα πιστεύει ότι θα επιτύχει τους στόχους της, μέσω της επέκτασης και διαφοροποίησης της γκάμας των προϊόντων, της καλής διαχειριστικής πολιτικής και κυρίως μέσω της περαιτέρω βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πελάτες της και της άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις ανάγκες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως σε συνδυασμό με τη στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα ελληνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, αναμένει θετική επίδραση προς την κατεύθυνση αυτή μέσω και της διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς

Keywords
Τυχαία Θέματα