Βακάκης (Jumbo): Υπέρ της 7ήμερης λειτουργίας των καταστημάτων - Οι τιμές και το "σύνδρομο του πιγκουίνου"

«Δεν αγοράζουμε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και διακόπτουμε φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος και θα μας οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων» ανέφερε.

Υπέρ της επταήμερης λειτουργίας των καταστημάτων τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Θεωρεί ότι αυτό θα είναι σε όφελος των καταναλωτών και για τον λόγο αυτό είναι οι μόνοι που θα πρέπει να ερωτηθούν. Πρόσθεσε δε ότι, από τις τέσσερις χώρες στις οποίες η εταιρεία

έχει παρουσία, η Ελλάδα είναι η μόνη που τα καταστήματα δεν δουλεύουν τις Κυριακές.

«Θα πάρει καιρό μέχρι να γίνει το αυτονόητο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης, κάνοντας αναφορά και στο μοντέλο Κύπρου όπου, όπως είπε, «εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος. Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να έχουν λιγότερες μέρες αργιών». Εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι ότι μπορεί αυτό να το δούμε στην Ελλάδα σύντομα, εκτιμώντας ότι οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί μετά δεν θα τους ψηφίσουν…».

Ο κ. Βακάκης θεωρεί υπερβολική την αύξηση των τιμών στο λιανεμπόριο από πολλούς προμηθευτές. Ανάφερε πως οι κρίσεις στο Ισραήλ, αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν νέες αναταράξεις, τις οποίες ο όμιλος αντιμετωπίζει ως συγκυριακές. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει «ούτε σεντ παραπάνω» από την τιμή που έχει συμφωνήσει, επωμιζόμενος μεταφορικά κόστη που μετέπειτα θα πρέπει είτε να απορροφήσει είτε να μετακυλήσει στους καταναλωτές.

«Δεν αγοράζουμε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και διακόπτουμε φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος και θα μας οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων» ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Θα επανακαθορίσουμε τη στρατηγική μας στο τέλος Μαρτίου αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και η κρίση αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ανεβάσουμε τις τιμές», τόνισε ο κ. Βακάκης περιγράφοντας αυτή τη στρατηγική ως το «σύνδρομο του πιγκουΐνου». Δηλαδή, όταν τελειώνουν οι παγετώνες και οι πιγκουίνοι ξεκινούν το ταξίδι για την αναζήτηση τροφής στη θάλασσα, συνωστίζονται στην ακτή. Είναι όμως διστακτικοί να πέσουν στο νερό, καθώς καραδοκούν οι φάλαινες και οι φώκιες. Όλα αυτά μέχρι που κάποιος γενναίος πιγκουίνος τολμά, για να τον ακολουθήσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι. Ο κ. Βακάκης βλέπει τον εαυτό του στους τελευταίους πιγκουίνους, που είναι και οι πιο τυχεροί, καθώς «οι πρώτοι από τους πιγκουΐνους που θα πέσουν στη θάλασσα θα φαγωθούν από τις φάλαινες και τις φώκιες, οι τελευταίοι μπορεί και να γλιτώσουν».

Καταληκτικά, οι βασικές δεσμεύσεις του ομίλου για το 2024 είναι αφενός η διατήρηση των τιμών των προϊόντων σε επίπεδα συμβατά με την εξέλιξη των εισοδημάτων των καταναλωτών και αφετέρου η συνεχής επιβράβευση των μετόχων για την επενδυτική τους στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣ ενέκρινε την έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 81,6 εκατ. ευρώ

Keywords
Αναζητήσεις
vakakis-jumbo-yper-tis-7imeris-leitourgias-ton-katastimaton---oi-times-kai-to-syndromo-tou-pigkouinou.htm
Τυχαία Θέματα