Τσολιά-Εμβολιασμοί: Αυτά ισχύουν για τις εγκυμονούσες

Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Μαρία Τσολιά, στην χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου τόνισε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά, ενώ παράλληλα οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν άφοβα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πορεία των μέχρι στιγμής εμβολιασμών, ενώ δεν μπόρεσε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν υπάρχουν αλλεργικές επιδράσεις με την χορήγηση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα είπε:

«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και σε ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και το ποσοστό

του πληθυσμού που έχει καλυφθεί είναι στο 0,59%».

Για όσους έχουν νοσήσει: «Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί, είπε. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν».

Για τις εγκύους: «Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί».

Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις: «Έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη.

Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα