Τρεις φορές ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία τρέχει η αγορά ΤΠΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ουραγός στην ανάπτυξη των ΤΠΕ: στην προτελευταία θέση μεταξύ 27 χωρών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία εμφανίζει την τελευταία δεκαετία η αγορά ΤΠΕ. Για την ακρίβεια, μεταξύ 2013 και 2023, ο κλάδος ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών) διευρύνθηκε - κατά μέσο όρο -

κατά 6,3%, ήτοι σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση των Προοπτικών Ψηφιακής Οικονομίας του ΟΟΣΑ 2024 , που δόθηκε στη δημοσιότητα, και το 2023 η αγορά ΤΠΕ διατήρησε αυτήν την ισχυρή επίδοση, πετυχαίνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό 7,6%. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, δεν διακρίνεται για την επίδοσή της, αφού με βάση τα στοιχεία του 2023 και συγκρινόμενη με 27 χώρες, που εξετάζει η έκθεση, κατετάγη μόλις στην προτελευταία θέση, ξεπερνώντας μόνο τη Σλοβακία.

Στον αντίποδα, τους ταχύτερους ρυθμούς διεύρυνσης της αγοράς ΤΠΕ πέτυχαν χώρες πέντε χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Να σημειωθεί ότι και στις πέντε χώρες η αγορά ΤΠΕ έτρεξε το 2023 με ρυθμούς άνω του 10%.

Ενώ όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ εμφάνισαν θετική ανάπτυξη στον τομέα των ΤΠΕ κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες επιδόσεις.

Ψηφιακές ανισότητες

Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο τομέας των ΤΠΕ αναπτύχθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά όχι εξίσου. Μεταξύ 2013 και 2023, όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ είχαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του τομέα των ΤΠΕ, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, ένα σημαντικό χάσμα (10 ποσοστιαίες μονάδες) χωρίζει τις οικονομίες με τις κορυφαίες επιδόσεις από αυτές με τις χειρότερες.

Για παράδειγμα, το 2023 για πολλές χώρες του ΟΟΣΑ ήταν έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη του τομέα των ΤΠΕ. Δέκα χώρες είχαν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 9%: Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, σε Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία, η ανάπτυξη του τομέα των ΤΠΕ ξεπέρασε το 11%. “Η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ μετά τον COVID-19 μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις ισχυρές επιδόσεις το 2023”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Αναδυόμενες τεχνολογίες

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι τεχνολογίες, όπως το cloud computing και το Internet of Things, έχουν διαδοθεί ευρέως. Αντίθετα, η υιοθέτηση τεχνολογιών που εξαρτώνται από δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, παραμένει χαμηλή και επικεντρώνεται σε ορισμένους τομείς.

“Η ισχυρότερη διάχυση της τεχνολογίας και οι επενδύσεις σε δεξιότητες μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των διαφορών στη χρήση του Διαδικτύου, οι οποίες συνδέονται έντονα με την ηλικία, την εκπαίδευση και το εισόδημα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ίσες ευκαιρίες και τη συμπερίληψη. Για να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους και εταιρείες να χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον χρήστη, χωρίς αποκλεισμούς και να επενδύουν σε δεξιότητες, υποστηρίζοντας παράλληλα όσους κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
treis-fores-tachytera-apo-tin-pagkosmia-oikonomia-trechei-i-agora-tpe---ti-symvainei-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα