Τραγική η κατάσταση στα Βίλια, στα 30 μέτρα από τα σπίτια η φωτιά - Το 112 δεν έστειλε μήνυμα εκκένωσης (vids)

Δεν τελειώνει ο πύρινος εφιάλτης στα Βίλια, με τη φωτιά να έχει φτάσει σε απόσταση 30-40 μέτρων από τα σπίτια, τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και το 112 να μην έχει στείλει μήνυμα εκκένωσης.

Στιγμές αγωνίας από στη φωτιά στα Βίλια καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού με κατοικίες εκτός οικισμού να έχουν όμως τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο εφιάλτης από την πύρινη λαίλαπα στα Βίλια δεν έχει τελειωμό καθώς το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς έχει περικυκλώσει το χωριό με τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν

τα πρώτα σπίτια. Όπως ανέφερε o Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας η φωτιά έχει φτάσει στα 30 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ ζήτησε να φτάσουν όλα τα πτητικά μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Οι καπνοί εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις ενώ δραματικότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση με τη δύση του Ηλίου αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, καθώς τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να επιχειρούν.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελεί το γεγονός ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με τις επίγειες δυνάμειες να μην μπορούν να προχωρήσουν για να επιχειρήσουν, με τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από αέρος να είναι οι μόνες που μπορούν αυτή την ώρα να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στη μάχη με τις φλόγες.

«Είναι απίστευτο το πώς αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στο OPEN. «Από τις 14.30, αλλάζει συνεχώς ο άνεμος, όσοι οικισμοί βρίσκονται κοντά στα Βίλια έχουν εκκενωθεί», ανέφερε επίσης.

«Η φωτιά θα σβήσει μόνο όταν δεν έχει κάτι άλλο να κάψει», ανέφερε δραματικά ο κ. Κόκκαλης.

Έκκληση και από τον κοινοτάρχη Βιλίων, ο οποίος έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά, «όποιος μπορεί ας βοηθήσει».

Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Εντύπωση προκαλεί ο λόγος που δεν εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι η πυροσβεστική είχε εισηγηθεί την εκκένωσή τους, ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το OPEN, η ενημέρωση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.

Αυτή την ώρα με το χωριό περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί εκκένωση, αφού δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επομένως η μάχη γίνεται ώστε να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά και γι' αυτό τον λόγο δεν αποστέλλεται μήνυμα μέσω του 112.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική καθώς αυτό που είδαμε τόσο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όσο και στην Εύβοια, η εντολή προληπτικής εκκένωσης πραγματοποιούταν πολύ νωρίτερα και με τις φλόγες πολύ πιο μακριά απ' ότι βρίσκεται σήμερα από τον οικισμό των Βιλίων.

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική».

Keywords
Τυχαία Θέματα