Τραμπ: Δασμοί ως 250% στα φάρμακα
Δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα και στους ημιαγωγούς δήλωσε ότι θα ανακοινώσει σε μια περίπου εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, οι δασμοί στα φάρμακα θα είναι αρχικά μικροί αλλά σταδιακά θα φτάσουν στο 150% με 250%.
«Θα επιβάλουμε αρχικά έναν
«Θα κάνουμε ανακοίνωση σχετικά με τους ημιαγωγούς και τα τσιπ, που αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία», συνέχισε ο πρόεδρος.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Υπουργείο Εμπορίου διεξάγει έρευνα στην αγορά ημιαγωγών από τον Απρίλιο, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή ενδεχόμενων δασμών σε έναν κλάδο που αναμένεται να αποφέρει σχεδόν 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις. Υπό την προεδρία του Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και χάλυβα και αλουμινίου.
Οι δασμοί στις εισαγωγές τσιπ απειλούν να αυξήσουν δραστικά το κόστος για τους μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων, όπως η Microsoft Corp., η OpenAI, η Meta Platforms Inc. και η Amazon.com Inc., που σχεδιάζουν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προηγμένων ημιαγωγών που χρειάζονται για την προώθηση των επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης τους.
Ο πρόεδρος απείλησε επίσης με εξουθενωτικούς δασμούς τη φαρμακευτική βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απαίτησε πρόσφατα από τους μεγάλους προμηθευτές φαρμάκων να μειώσουν δραστικά το κόστος ή να αντιμετωπίσουν πρόσθετες, μη προσδιορισμένες κυρώσεις.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές φαρμάκων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Merck και Eli Lilly, λειτουργούν δεκάδες εργοστάσια παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας, σχεδόν το 90% των αμερικανικών εταιρειών βιοτεχνολογίας βασίζονται σε εισαγόμενα εξαρτήματα για τουλάχιστον το ήμισυ των εγκεκριμένων προϊόντων τους.
Ο Τραμπ σημείωσε ακόμα ότι θα αυξήσει εντός των επόμενων 24 ωρών τους δασμούς στην Ινδία λόγω των αγορών ρωσικού αργού πετρελαίου.
Σχολιάζοντας την απόφασή του να απομακρύνει την επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, o Τραμπ είπε ότι τα στατιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν «παρωχημένα και πολιτικοποιημένα».
«Εξαιρετικά πολιτικοποιημένο» χαρακτήρισε και τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στον οποίο έχει ασκήσει σφοδρή κριτική γιατί δεν έχει μειώσει τα επιτόκια. Όσον αφορά τον διάδοχο του Πάουελ στη Fed, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος όπως είπε θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ενδεχομένως να ανακοινώσει σύντομα τον επόμενο πρόεδρο της Fed.
Όσον αφορά την Κίνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τον Σι Τζινπίνγκ και ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε μια εμπορική συμφωνία. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συναντηθεί με τον Σι πριν το τέλος του 2025.
Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ υποστήριξε ότι αν υποχωρήσουν οι τιμές στην ενέργεια ο Πούτιν «θα σταματήσει να σκοτώνει κόσμο».
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι πιθανότατα δεν είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ελληνικό: Πάνω από 260 τόννοι πετρελαίου κατέληξαν στον υδροφόρο ορίζοντα
- Πόσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ – Παραμένει το χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
- Θλίψη στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο θρυλικός αρχηγός της Πόρτο, Ζόρζε Κόστα
- Οι επιστήμονες λύνουν το μυστήριο για το τι σκότωσε δισεκατομμύρια αστερίες
- pezoporontas.com: Μια ιστοσελίδα με πολύτιμες οδηγίες για όσους αγαπούν την πεζοπορία στη φύση
- Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Η Ρουάντα θα υποδεχθεί έως και 250 μετανάστες που θα απελαθούν από τις ΗΠΑ
- 4 επιχειρηματικές στρατηγικές της Taylor Swift που έγιναν case study για CEOs
- Πώς η BYD «εκθρόνισε» την Tesla στην ευρωπαϊκή αγορά EV
- Επιπλέον δασμοί 35% στην ΕΕ αν δεν τηρηθούν οι επενδυτικές δεσμεύσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Pfizer: Αναθεώρηση κερδών για το 2025 και ισχυρές επιδόσεις στο Β’ τρίμηνο
- ΔΥΠΑ: Οριστικά αποτελέσματα για 100 θέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Τραμπ: Δασμοί ως 250% στα φάρμακα
- Η νέα τάση περιβαλλοντικών φόρων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς
- Αύξηση πωλήσεων καταγράφουν τα τελευταία έτη τα προϊόντα περιποίησης και καλλωπισμού
- ΔΥΠΑ: Νέες 2.500 θέσεις για ανέργους άνω των 55 ετών
- Τετρακόσια είκοσι εκατ. ευρώ από Σουηδία, Νορβηγία και Δανία για την PURL
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Τραμπ: Δασμοί ως 250% στα φάρμακα
- Η νέα τάση περιβαλλοντικών φόρων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς
- Τετρακόσια είκοσι εκατ. ευρώ από Σουηδία, Νορβηγία και Δανία για την PURL
- ΔΥΠΑ: Νέες 2.500 θέσεις για ανέργους άνω των 55 ετών
- Pfizer: Αναθεώρηση κερδών για το 2025 και ισχυρές επιδόσεις στο Β’ τρίμηνο
- Αύξηση πωλήσεων καταγράφουν τα τελευταία έτη τα προϊόντα περιποίησης και καλλωπισμού
- ΔΥΠΑ: Οριστικά αποτελέσματα για 100 θέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Γερμανία: Υπό πίεση το συνταξιοδοτικό της χώρας – Σε διχασμό η κυβέρνηση
- Χρηματιστήριο: Στις 2.022,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,83%
- Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,27%, στα 1,1537 δολάρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- HΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών το εμπορικό έλλειμμα - Στα ίδια ο τομέας των υπηρεσιών
- ΕΧΑΕ: Μείωσε στο 4,53% το ποσοστό του το αμοιβαίο κεφάλαιο της Capital
- Αποτυχία ή θρίαμβος; Ο σχεδιαστής του Cybertruck αποκαλύπτει το παρασκήνιο του viral σπασίματος των παραθύρων
- Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει εγχώρια μαζική παραγωγή αντί – drone συστημάτων
- Κεραμέως: Άλμα 81% στις καταγεγραμμένες υπερωρίες με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
- Λιθουανία: Ρωσικό drone που πέρασε στη λιθουανική επικράτεια την περασμένη εβδομάδα έφερε εκρηκτικό φορτίο
- Ευρωπαϊκή Ένωση: «Παγώνει» τα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ μετά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τον Τραμπ
- Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Άγιο Βασίλειο Βιλίων
- Κλήτευση των Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπσταϊν



