Τουρκία: Αύξηση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος 50% - 100%

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο.   

Η Τουρκία τώρα προχώρησε σε αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50-100% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το Σάββατο, ενώ αύξησε εκ νέου τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου, αυξάνοντας τις πιέσεις σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει μια ραγδαία αύξηση του συνολικού πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς δήλωσε ότι οι

τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά περίπου 50% για τα νοικοκυριά με χαμηλότερη ζήτηση για το 2022, ενώ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 100% για τους εμπορικούς χρήστες με υψηλή ζήτηση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε ξεχωριστά ο εθνικός διανομέας BOTAS. Η αύξηση των τιμών ήταν 15% για τη βιομηχανική χρήση που παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε πάνω από το 21% τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, μετά την κατάρρευση του νομίσματος τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.

Παράλληλα, η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε για πέμπτη συνεχή ημέρα την Παρασκευή. Τα ιστορικά κέρδη που είχε σημειώσει το διάστημα 21-24 Δεκεμβρίου υπονομεύθηκαν, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της χώρας και την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, η λίρα υποχώρησε στις 13,63 έναντι του δολαρίου - με ισχνές συναλλαγές - πριν ανακάμψει στις 13,1875, με πτώση 19% από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ σημείωσε πτώση 44% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα εισοδήματα των Τούρκων έχουν διαβρωθεί τους τελευταίους μήνες από τη διολίσθηση της λίρας, αν και ανέκαμψε από 18,4 σε 10,25 δολάρια την περασμένη εβδομάδα μετά την εισαγωγή ενός κρατικού προγράμματος για την προστασία των τοπικών καταθέσεων σε λίρα από τις απώλειες υποτίμησης έναντι των σκληρών νομισμάτων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα