Τουρκία: 15 βουλευτές ζητούν αποπομπή Σοϊλού από το κόμμα του Ερντογάν

Mετά τις αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ.

Δεκαπέντε βουλευτές από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησαν ιδιωτικά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μετά τις αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, μετέδωσε την Πέμπτη η τουρκική έκδοση του BBC News.

Ο Πεκέρ κατηγόρησε τον Σοϊλού για στενούς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, αναφέροντας λεπτομέρειες σε μια σειρά διαδικτυακών βίντεο που έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές από τις αρχές Μαΐου.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τον εαυτό του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber και τον κυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Habertürk TV τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας διάφορα στοιχεία που υπήρχαν προτού αυτός αναλάβει τον υπουργικό θώκο, καθώς και έναν ανώνυμο βουλευτή, για τον οποίο είπε ότι λαμβάνει 10.000 δολάρια το μήνα από τον Πεκέρ.

Την Κυριακή, ο Πεκέρ είπε ότι είχε δώσει "πολύ περισσότερα από 10.000 δολάρια" στον βουλευτή του AKP Μετίν Κουλούνκ, τον προφανή στόχο των ισχυρισμών του Σοϊλού.

Μετά τις συνεντεύξεις του Σοϊλού, 15 βουλευτές του AKP ζήτησαν συνάντηση με στελέχη του κόμματος για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον υπουργό που εμπλέκει τους συναδέλφους τους σε εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το BBC.

Η ομάδα, η οποία κατέθεσε και στοιχεία, ζήτησε την παραίτηση του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών και φημολογούμενο διάδοχο του Ερντογάν, αλλά και την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας για τους ισχυρισμούς του Πεκέρ, ανέφερε το BBC.

Ο Σοϊλού προσχώρησε στην κυβέρνηση από το ακροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα το 2012, ανεβαίνοντας γρήγορα στις τάξεις ως βασικός φορέας της εθνικιστικής πτέρυγας του AKP. Ο υπουργός Εσωτερικών, που αναδείχθηκε ως δυνητικός διάδοχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέδειξε την αυξανόμενη επιρροή του τον περασμένο Απρίλιο, αφού απειλούσε να παραιτηθεί μετά τη σύγκρουση με τον Ερντογάν λόγο του βεβιασμένου lockdown.

Η ξαφνική επιβολή περιορισμών προκάλεσε χάος καθώς οι ντόπιοι έσπευσαν να αγοράσουν βασικά είδη, αλλά μια έκρηξη υποστήριξης για τον Σοϊλού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε τον Ερντογάν σε σημείο να μην κάνει δεκτή την παραίτηση. Ο Πεκέρ είπε ότι αυτός οργάνωσε τη διαδικτυακή καμπάνια η οποία έσωσε τον Σοϊλού.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε επίσης ιδιωτικά το κόμμα του να μην ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Πέκερ, ανέφερε το BBC.

ΤΟΥΡΚΙΑΣΟΪΛΟΥΑΠΟΠΟΜΠΗΠΕΚΕΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα