Τουρκία - ΕΕ: "Θέλουμε έναν έντιμο και αντικειμενικό διαμεσολαβητή"

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση της προοπτικής της πλήρους ένταξής της στο μπλοκ.

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση της προοπτικής της πλήρους ένταξής της στο μπλοκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούτσογλου, προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο εάν το μπλοκ

ενεργήσει στη βάση της κοινής λογικής στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η Τουρκία απέτυχε να επιλύσει τη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά άφησαν τυχόν αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Ελλάδα συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και πρόσθεσε πως η Άγκυρα περιμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως ένας έντιμος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής στη διαμάχη.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της Τουρκίας, η οποία δεινοπαθεί από τη ραγδαία υποτίμηση της λίρας.

"Πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία" ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με την ευκαιρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας, όπως τονίζει, ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν "σαφείς αποφάσεις" για την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα