Το σχέδιο διαμοιρασμού ΕΛΛΑΚΤΩΡ από Reggeborgh - Μπόμπολα προσβάλει μετόχους και εκθέτει Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο

Ειχαν συμφωνήσει ερήμην των αλλων μετόχων της εισηγμενης εταιρείας στο Χρηματιστήριο να διαμοιράσουν τα ιματιά της, καταστρατηγώντας κάθε έννοια και μορφή εταιρικής διακυβέρνησης. 

Σοκ έχει προκαλέσει στον κόσμο των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αποκάλυψη της μυστικής συμφωνίας από την ιστοσελίδα bankingnews.gr, που είχαν κάνει ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας πρώην βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (κατά το χρόνο της μυστικής συμφωνίας το Σεπτέμβριο του 2020) και ο Ολλανδός Hendrikus Marinus

Holterman εκπρόσωπος της Reggeborgh (κατείχε το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά το χρόνο της συμφωνίας) να αποκτήσει ο πρώτος τον έλεγχο της θγατρικής εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ, από τα πολυτιμότερα και πιο ελπιδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ όταν η Reggeborgh αποκτούσε τον έλεγχο του ομίλου και όριζε διοίκηση του χεριού της. Η έκπληξη προκύπτει από το ότι ακόμα και στον κόσμο των επιχειρήσεων όπου το χρήμα αγοράζει σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν περιορισμένες μεν αλλά κανόνες και πλαίσιο εταιρικών υποχρεώσεων και αρχές εταιρικής διακυβέρνησης για να προστατεύονται οι μέτοχοι που δεν μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και για να έχουν ίση μεταχείριση μέτοχοι και υποψήφιοι επενδυτές. Κάτι το οποίο απέχει από αυτά που αποκαλύπτονται.
Στο συμφωνητικό, ακόμα αναφέρεται ότι αν η Reggeborgh για κάποιο λόγο δεν αγόραζε μετοχές του Λ. Μπόμπολα τότε θα του πρόσφερε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς και τη θέση του CEO της Ηλέκτωρ.
Με άλλα λόγια, όπως λένε νομικοί κύκλοι, καταστρατηγώντας κάθε αρχή και έννοια εταιρικής διακυβέρνησης εν αγνοία της πλειοψηφίας των μετόχων της εταιρείας, ο εκπρόσωπος της Reggebrogh, Hendrikus Marinus Holterman και ο Λεωνίδας Μοπόμπολας επεδίωξαν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ όταν θα αποκτούσαν τον έλεγχό της και θα διόριζαν διοίκηση της αρεσκείας τους.
Η αλήθεια είναι ότι η Reggeborgh απέκτησε τον έλεγχο και όρισε διοίκηση της αρεσκείας της, επαναφέρντας τον Λεωνίδα Μπόμπολα σε ενεργό ρόλο και αναθέτοντάς του εκτελεστικά καθήκοντα σε ορισμένες από τις εταιρείες του ομίλου (επίσημα η Reggeborgh κατέχει περίπου το 29% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ μαζί με μετόχους - δορυφόρους φέρεται να κατέχει περίπου το 45% των μετοχών) .
Ομως, δεν ολοκληρώθηκε το σχέδιο τους για πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ, αφού αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις τους από τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη, οι οποίοι στο μεταξύ απέκτησαν σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (30%), χαλώντας τα σχέδια των Ολλανδών και του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Ναι μεν, ο Λεωνίδας Μπόμπολας πούλησε τις μετοχές του στη Reggebrogh και αποχώρησε από τα διοικητικά του ομίλου και των θυγατρικών του, όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει την ΗΛΕΚΤΩΡ, ούτε κάτι τέτοιο αναμένεται προς το παρόν αφού οι Ολλανδοί της Reggeborgh μαζί με τους «δορυφόρους» δεν ελέγχουν την αυξημένη πλειοψηφία των μετοχών που χρειάζεται για να προχωρήσουν σε τέτοιες αποφάσεις.
Αν οι Ολλανδοί είχαν κάνει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και είχαν καταφέρει να αποκτήσουν όλες τις μετοχές, τότε θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Και ουδείς θα ασχολούνταν μαζί τους. Να σημειωθεί πως υπάρχει καταγγελία και γι΄αυτό ότι δηλαδή έδρασαν συντονισμένα με άλλους μετόχους αποκτώντας αθροιστικά ποσοστό πάνω από το 33% των μετοχών και υποχρεούνται σε δημόσια πρόταση, αλλά δεν έχει αποφανθεί ακόμα επί των καταγγελιών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η αποκάλυψη του συμφωνητικού απαντά εμμέσως πλην σαφώς και σε ένα ακόμα ερώτημα που πλανάται σχετικά με το ενδιαφέρον που είχε η Reggebrogh για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η εταιρεία την οποία είχαν τάξει στο Λεωνίδα Μπόμπολα δραστηριοποιείται στον κάδο περιβάλλοντος και είχε εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο λόγω αντικειμένου με τα θέματα περιβάλλοντος όσο και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και των χρηματοδοτήσεων προς αυτόν τοον τομέα.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί όπως έχει υποστηρίξει (και ακόμα υποστηρίζει η πλευρά των Μπάκου και Καϋμενάκη) η διοίκηση που έχει ορίσει η Reggebrogh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ λειτουργεί σαν να βοηθάει τον ανταγωνισμό με τις παραλείψεις της (δεν αναλαμβάνει και δεν κατεβαίνει σε πολλά αξιόλογα έργα) και με την αποκάλυψη περί συμφωνίας πώλησης ενός από από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί αυτή η συμφωνία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι σε γνώση δύο εποπτικών αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το συγκεκριμένο έγγραφο περιήλθε στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού όταν οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμενάκης κατήγγειλαν τη Reggeborgh γιατί είχε αποκτήσει ταυτόχρονα συμμετοχή στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες τη ΓΕΚ Τέρνα και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι ενέργειές της άγγιζαν θέματα νόθευσης του ανταγωνισμού Μετά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Reggeborgh αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα και να τις αγοράσει ο επιχειρηματίας Γιώργος Περιστέρης. Όμως είναι άγνωστο εάν υπάρχουν άλλες συννενοήσεις με τη ΓΕΚ Τέρνα, όπως υποστηρίζει η πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη.
Το συγκεκριμένο έγγραφο στη συνέχεια περιήλθε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εδώ και πολλούς μήνες (περίπου έξι), αλλά ακόμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το «εξετάζει».
Πριν μάλιστα, το έγγραφο περιέλθει στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχαν γίνει σχετικές καταγγελίες όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης με την εποπτική αρχή να ρωτάει την πλευρά της Reggeborgh για την ύπαρξη ή όχι του εγγράφου, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Κοινός σύμβουλος επικοινωνίας

Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο το οποίο έχει τη δική του σημασία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τον ίδιο σύμβουλο επικοινωνίας με τη Reggeborgh και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εκτός από το ότι κάτι τέτοιο η εποπτική αρχή οφείλει να το αποφεύγει αφού ενδεχεται να υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων και αντίστοιχα ειδικές εποπτικές απαιτήσεις οι οποίες είναι άγνωστο εάν τηρούνται (δήλωση περί παροχής υπηρεσιών σε εποπτευόμενους φορείς, γνωστοποίηση ατόμων που είναι δέκτες και πομποί εσωτερικής πληροφόρησης από εποπτευόμενους φορείς ενώ υπάρχουν αποδείξεις υποκατάστασης της διοίκησης Μπουλούτα σε ερωτήματα που τίθενται προς τη διοίκηση της εταιρείας) υπάρχει ένα ακόμα παράδοξο: ότι το γραφείο της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρίας Βασιλικής Λαζαράκου έχει ερωτηθεί από τον γράφοντα εάν υπάρχει κάποιος που βοηθάει την πρόεδρο σε θέματα επικοινωνίας και τύπου; Η απάντηση ήταν αρνητική.
Όμως, υφίσταται σύμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς με εταιρεία δημοσίων σχέσεων η οποία αμείβεται αδρά για την «παροχή υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής επικοινωνίας», όπως αναφέρεται στη σύμβαση.
Η αλήθεια είναι πως το είδος της «στρατηγικής επικοινωνίας» αναζητείται από εμάς τους δημοσιογράφους γιατί τουλάχιστον προς τον τύπο δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία από κάποιον τρίτο. Θα ήταν βέβαια παράδοξο η εποπτική αρχή να έχει αναθέσει σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων τη στρατηγική της επικοινωνία, δίχως να έχει υπογράψει ειδικές ρήτρες, παρακολουθώντας παράλληλα και την τήρησή τους.
Πάντως, η ίδια εταιρεία παρέχει υπηρεσίες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τη Reggeborgh, και όπως μάλιστα δηλώνει ευθαρσώς ο εκπρόσωπός της «εκπροσωπώ τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ», αναφερόμενος στη διοίκηση Μπουλούτα, την οποία δήθεν έτσι προστατεύει.
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2021, της νέας νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης, της αναξιοπιστίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των προβλημάτων που προκάλεσαν την παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη, διευθύνοντα συμβούλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα