Το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο 1,4 δις δολαρίων για την ενίσχυση της Ουκρανίας - Ζελένσκι: "Στο μέγιστο επίπεδο η απειλή"

Το ΔΝΤ ενέκρινε ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι η απειλή για την χώρα του είναι στο μέγιστο επίπεδο, ενώ ο Κρεμλίνο διαμηνύει ότι είναι έτοιμο για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων προς

την Ουκρανία για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και θα υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Κίριλο Σεβτσένκο.

Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς».

Ζελένσκι: Στο μέγιστο επίπεδο η απειλή προς την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι υπεύθυνη για μια μαζική "ανθρωπιστική καταστροφή" εάν δεν συμφωνήσει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απειλής.

Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεων μας, εναντίον των υποδομών μας. Είναι ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί", είπε στην καθημερινή του τηλεοπτική ομιλία, αναφέρει το Reuters.

Είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν δείξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.

Κίεβο: "Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους πυρηνικούς σταθμούς - Εκτός δικτύου το Τσερνόμπιλ"

Οι ουκρανικές αρχές δεν γνωρίζουν ποια είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, καθώς δεν έχουν νεότερα μετά την κατάληψή του από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κρατικό διαχειριστή του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν θέσει εκτός δικτύου τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, το Κίεβο δεν ελέγχει και δεν έχει εικόνα για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που έχει περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, με 400 στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Έτοιμο δηλώνει το Κρεμλίνο για συνέχιση των συνομιλιών με το Κίεβο

Ενδιαφέρον υπάρχει από τη Ρωσία για συνέχιση των συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανέφερε πως στόχος και προτεραιότητας της ρωσικής κυβέρνησης είναι να μη γίνουν μαζικές απολύσεις καθώς ισχυροί κολοσσοί από διάφορους κλάδους εγκαταλείπουν τη Ρωσία.

Επιπλέον, η Ρωσία ανέφερε πως σχεδιάζει ένα κατάλογο σε προϊόντα και εμπορεύματα για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης, ενώ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για κρατικοποίηση ξένων περιουσιακών στοιχείων.

Νωρίτερα, τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης στην Ουκρανία -και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία- βιολογικών εργαστηρίων, επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στα όσα φέρεται να ανακάλυψαν οι Ρώσοι μετά από ειδική στρατιωτική επιχείρηση και έστρεψε τα βέλη της εναντίον των ΗΠΑ λέγοντας ότι το στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα του Κιέβου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κ. Ζαχάροβα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μετά τις καταγγελίες που διατυπώνονται από χθες λέγοντας ότι χρειάζεται διεθνής έλεγχος για το βιολογικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ή την καταστροφή των υποδομών της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα