Το 22% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων διέθετε eshop στο τέλος του 2020 - Κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο η Ελλάδα

Η οποία όμως έχει κάνει τεράστια πρόοδο στο κομμάτι αυτό τον τελευταίο χρόνο. 

Η ανάπτυξη στις πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίστηκε το 2020 σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊής Ένωσης από την πανδημία του κορονοϊού και τους περιορισμούς μετακίνησης, που οδήγησαν τόσο τους πελάτες όσο και τις επιχειρήσεις σε αυξημένο ενδιαφέρον για online πωλήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2020 το 22% των επιχειρήσεων της ΕΕ είχαν ηλεκτρονικές πωλήσεις ενώ το 19% ανέφερε ότι

οι διαδικτυακές του πωλήσεις έφτασαν τουλάχιστον το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών του, που συνιστά αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2019 και έξι ποσοστιαίων μονάδων από 13% το 2010.

H Ελλάδα βρίσκεται οριακά πάνω ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέοσο όρο. Συγκεκριμένα το 21% των επιχειρήσεων είπαν ότι διαθέτουν ηλεκτρονικές πωλήσεις (έναντι 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 11% το 2019.

Σε ότι αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που οι διαδικτυακές του πωλήσεις έφτασαν τουλάχιστον το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών, στην Ελλάδα είναι 20% (έναντι 19% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 9% στο τέλος του 2019, που δείχνει ότι έκανε σημαντική πρόοδο.

Πιο εξοικειωμένη με το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφανίστηκε η Δανία, η οποία κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις (ηλεκτρονικές πωλήσεις τουλάχιστον 1% του συνολικού κύκλου εργασιών τους) μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με 38%. Το ποσοστό αυτό δεν σημείωσε, ωστόσο, κάποια μεταβολή από το προηγούμενο έτος.

Η Ιρλανδία και η Σουηδία βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, με 34% η καθεμία, σημειώνοντας αύξηση 1 και 3 μονάδων σε σύγκριση με το 2019.

Κάποιες χώρες σημείωσαν σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται διαδικτυακά, με online πωλήσεις. Το Βέλγιο και η Φινλανδία κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις (ηλεκτρονικές πωλήσεις τουλάχιστον 1% του συνολικού κύκλου εργασιών τους) το 2020., καταγράφοντας αύξηση 31% και 24%, αντίστοιχα . Πρόκειται για αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, η Ρουμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών μελών, κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, σε 12%, ακολουθούμενη από την Τσεχία που έπεσε 5 ποσοστιαίες μονάδες (25%) και την Πορτογαλία που έπεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες (16%).

Αναφορικά με τον προορισμό των πωλήσεων, το 2020 συνέχισαν τα παραδοσιακά μοτίβα των προηγούμενων χρόνων, με το 22% των επιχειρήσεων να πραγματοποιούν πώληση σε πελάτες στην ίδια χώρα, το 9% σε πελάτες σε άλλες χώρες της ΕΕ και το 5% στις υπόλοιπες κόσμο

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα