Τι ζητούν Metlen και ElvalHalcor από την Κομισιόν για το κόστος ενέργειας
Προειδοποίηση ότι το υψηλό κόστος ενέργειας απειλεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας απευθύνουν δύο ελληνικοί βιομηχανικοί κολοσσοί, ζητώντας άμεσες και ριζικές παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με σαφές και αιχμηρό
Η επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι δύο ελληνικές βιομηχανίες, αφορά το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη «καθαρή» βιομηχανία (Clean Industrial State Aid Framework – CISAF), ζητώντας ριζικές αλλαγές πριν από την τελική του υιοθέτηση.
«Η απαλλαγή από τον άνθρακα θα πετύχει μόνο αν συνδυαστεί με ισχυρή ανταγωνιστικότητα», αναφέρει η επιστολή, που έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι «χωρίς την παροχή απτών και αποτελεσματικών λύσεων για την εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρόσβασης στην ενέργεια, οποιαδήποτε επένδυση στην απαλλαγή από το CO2 εντός Ευρώπης απλώς καθίσταται μη βιώσιμη».
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διπλή μετάβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υλικών ευρωπαϊκής προέλευσης που είναι απαραίτητα για την άμυνά μας σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο. Ωστόσο, η ικανότητα της Ευρώπης να παρέχει αυτά τα επεξεργασμένα μέταλλα στην Ευρώπη μειώνεται σε μια εποχή που θα έπρεπε να αυξάνουμε τον αριθμό των ορυχείων, των εγκαταστάσεων εξευγενισμού, τήξης και ανακύκλωσης μη σιδηρούχων μετάλλων (NFM)», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Ηγετική παρέμβαση Μυτιληναίου και EurometauxΤην επιστολή υπογράφει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόσο με την ιδιότητα του προέδρου και CEO της εταιρείας, όσο και ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurometaux – του ευρωπαϊκού φορέα που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων.
Ο ίδιος αναλαμβάνει εκ νέου ηγετικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως το κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δύο έως και τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα, κάτι που καθιστά την παραγωγή μη ανταγωνιστική.
Η επιστολή που φέρει τις υπογραφές 22 συνολικά στελεχών ευρωπαϊκών βιομηχανιών και ενώσεων του κλάδου, ζητά ριζικές αλλαγές στο προωθούμενο νέο πλαίσιο των «καθαρών» κρατικών ενισχύσεων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία (Clean Industrial State Aid Framework- CISAF), καθώς εντοπίζει πλήθος ζητημάτων, που δυσχεραίνουν, αντί να απλοποιούν το τοπίο και αφορούν θέματα χρηματοδότησης, ενεργειακής πολιτικής, νομικής συνοχής, και περιβαλλοντικής διάστασης.
Η ElvalHalcor στην «πρώτη γραμμή» ευρωπαϊκής δράσηςΑνάλογη στήριξη δίνουν στην επιστολή και οι Πάνος Λώλος και Νικόλαος Καραμπατέας, γενικοί διευθυντές Χαλκού και Αλουμινίου αντίστοιχα της ElvalHalcor, που – όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση της εταιρείας στο LinkedIn – «μπαίνει στην πρώτη γραμμή μιας κρίσιμης ευρωπαϊκής έκκλησης για δράση και είναι υπερήφανη που αντιπροσωπεύει την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία σε αυτόν τον διάλογο».
Η κινητοποίηση Metlen και ElvalHalcor έρχεται σε μια περίοδο που το πρόβλημα του κόστους ενέργειας έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως και εντός συνόρων. Ο Ευ. Μυτιληναίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα, μέσα από δηλώσεις του στον Τύπο, την ενεργειακή επιβάρυνση ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά», ενώ έχει φέρει ως παράδειγμα χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ElvalHalcor και εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco, Μιχάλης Στασινόπουλος, τόνισε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία στην ΕΕ, εντείνοντας την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τι ζητείται από το νέο πλαίσιο CISAFΤο πλαίσιο CISAF αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Κομισιόν για την Πράσινη Μετάβαση (Clean Industrial Deal) και την Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας, ωστόσο – όπως επισημαίνει η Eurometaux – στην παρούσα του μορφή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Με την τελική μορφή του πλαισίου να αναμένεται στις 25 Ιουνίου, οι υπογράφοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:
«Αν και παραμένουμε αφοσιωμένοι στον στόχο της απανθρακοποίησης, ένα πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που δίνει μονομερή έμφαση στο περιβαλλοντικό σκέλος, αγνοώντας την ανάγκη για ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής, θα αποτύχει. Χωρίς πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση δεν θα είναι βιώσιμες».
Η Eurometaux και οι ελληνικές βιομηχανίες που τη στηρίζουν ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει επαρκή ευελιξία για στοχευμένες ενισχύσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να σταθεί απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, χωρίς να εκτεθεί σε αποβιομηχάνιση ή απώλεια επενδύσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με 200 μαχητικά επιτέθηκε το Ισραήλ στο Ιράν
- Απώλειες στην Ασία μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
- Το Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - Φόβοι για «σπιράλ θανάτου»
- Δίκη Novartis-Αντ. Σαμαράς: Στημένη σκευωρία με πολιτικά κίνητρα
- Κλειστοί οι εναέριοι χώροι Ιράν, Ιράκ, Ιορδανίας και Ισραήλ – Αεροπορικές ακυρώνουν πτήσεις
- Διεύθυνση επίλυσης διαφορών: Δικαιώνεται μόλις το 30% των φορολογούμενων
- Απογειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου και χρυσού – Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την επίθεση στο Ιράν
- Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 260 νεκροί – 1 επιζών
- Ιράν: «Παγώνει» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά «μέχρι νεωτέρας»
- Ο Νετανιάχου διέβη τον πυρηνικό «Ρουβίκωνα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Τι ζητούν Metlen και ElvalHalcor από την Κομισιόν για το κόστος ενέργειας
- ElvalHalcor: Τιμητική διάκριση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων
- Η αύξηση στις πληρωμές με κάρτες, οδήγησε σε επιπλέον έσοδα ΦΠΑ - Στοιχεία του 2024
- Αύξηση πάνω από 10% στο πετρέλαιο μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
- Διεύθυνση επίλυσης διαφορών: Τρεις στους δέκα φορολογούμενους δικαιώνονται
- To Ισραήλ χτύπησε το Ιράν: Στόχος πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις
- Orilina Properties: Πώληση κατοικίας εντός του Marina Residences
- Alpha Trust- Ανδρομέδα: Από 13 Ιουνίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- Aλτμαν: Η Tεχνητή Nοημοσύνη ξεπέρασε ήδη τον άνθρωπο!
- Lamda Development: Άσκηση δικαιώματος πρόωρης εξόφλησης oμολογιών – Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Tραμπ: Γνώριζα από πριν ότι το Ισραήλ θα χτυπούσε το Ιράν - Θα υπερασπιστούν το Τελ Αβίβ οι ΗΠΑ
- Εκτός Βουλής και επισήμως τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών μετά από απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ αν το Ιράν χτυπήσει
- «Ο Συντάκτης Ύλης»: Εγχειρίδιο δημοσιογραφικών μαθημάτων και για μη δημοσιογράφους
- Η Globalsat ENERGIS επιλέγει την AXIA CERT για την πιστοποίησή της
- Εκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Γενικά αίθριος καιρός και ισχυροί άνεμοι τοπικά ως 7 μποφόρ
- Άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου – Ανησυχίες για τα Στενά του Ορμούζ
- Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ - Στο τραπέζι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες απομακρύνουν τα αεροπλάνα τους από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν