Τι αλλάζει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)

Στόχος η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της απλούστευσης διαδικασιών σύστασης κάθε εταιρικής μορφής.

Αλλαγές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης όπως ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενσωματώνοντας ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1151 που αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1151 δημιουργείται Μητρώο ακατάλληλων προσώπων (διευθυντών) για τη διαχείριση μιας εταιρείας ενώ τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων προσώπων, υποβάλλονται

σε επεξεργασία προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή ή σε πρόσωπο ή φορέα που ορίζεται κατά το εθνικό δίκαιο να αξιολογεί τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με τον αποκλεισμό του προσώπου ως διευθυντή, με σκοπό να αποτρέπεται οποιαδήποτε δόλια ή καταχρηστική συμπεριφορά και να διασφαλίζεται η προστασία όλων των προσώπων που αλληλεπιδρούν με εταιρείες ή υποκαταστήματα.

Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες από άλλα κράτη μέλη. Η απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει είτε πληροφορίες σχετικά με ισχύοντα αποκλεισμό είτε άλλες πληροφορίες όσον αφορά αποκλεισμό στο κράτος μέλος που έλαβε το αίτημα.

Επίσης θεσμοθετείται η ηλεκτρονική εγκατάσταση των υποκαταστημάτων που έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ προβλέπεται η λήψη ενός μοναδικού ταυτοποιητή (Digital Identity – EU-ID), ο οποίος θα αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό αναγνώρισης σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Παράλληλα προβλέπεται η υποχρέωση ανάρτησης όλων των απαιτούμενων πληροφοριών σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων στον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ, δίδονται ορισμοί που αφορούν στη χρήση των κατάλληλων τεχνικών μέσων για τις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες των Π/Σ ΓΕΜΗ και ΥΜΣ και διευθετούνται ζητήματα ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για τις Υπηρεσίες μιας στάσης προβλέπεται η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και ένταξη στην Υπηρεσία μιας Στάσης και των υπολοίπων νομικών μορφών εταιρειών (Αστικοί Συνεταιρισμοί, ΚΟΙΣΠΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, αστική εταιρεία με οικονομικό σκοπό, κοινοπραξία με εμπορικό σκοπό, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία), Θα διευρυνθεί η χρήση πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο για όλες τις νομικές μορφές πέραν της ΙΚΕ, καθώς και της ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας (e-YMS).

Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και για τις προσωπικές εταιρείες.

Στο νόμο 4308/2014, προβλέπεται η σύνταξη οικονομικών καταστάσεων για τις προσωπικές εταιρείες, ωστόσο δεν υπήρχε η υποχρέωση δημοσιότητας κάτι που ισχύει για τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες όταν όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι των προσώπων αυτών έχουν περιορισμένη ευθύνη λόγω του ότι είναι είτε νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) ή άλλου νομικού τύπου συγκρίσιμου με τα νομικά πρόσωπα.

Στόχος των αλλαγών αυτών όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό Συμβούλιο είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της απλούστευσης διαδικασιών σύστασης κάθε εταιρικής μορφής, η οποία επιτυγχάνεται με την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ελέγχων νομιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα