Θετικό το κλείσιμο για τις ευρωαγορές - Κέρδη 1% για τον STOXX 600

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσε άλμα 4,1%, ενώ ο κλάδος των ορυχείων ενισχύθηκε κατά 2,3%.

Με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας την εικόνα που παρουσίαζαν νωρίτερα, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών ενέργειας και εξόρυξης υπό τον φόβο περιορισμού της προσφοράς στον απόηχο των σκληρών κυρώσεων σε βάρος

της Ρωσίας.

Στην αναστροφή του κλίματος βοήθησαν και οι αναφορές ότι Ρωσία και Ουκρανία προχωρούν σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, οι οποίες ήγειραν ελπίδες για ενδεχόμενο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία μετά από επτά ημέρες κλιμάκωσης των συγκρούσεων που οδήγησε τη Μόσχα να βομβαρδίσει ακόμη και κατοικημένες περιοχές.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 446,32 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,74%. Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημειώνοντας άνοδο 4,1% καθώς το αργό τύπου Brent ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,3% σημείωσε και ο κλάδος των ορυχείων, καθώς οι τιμές των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου, εκτινάχθηκαν εν μέσω φόβων για διαταραχές στην αλυσίδες προμηθειών.

Πρόσθετη ώθηση στην ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, που οδήγησε στο κλείσιμο με σημαντικά κέρδη έδωσε και η κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου νωρίτερα σήμερα, όπου δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά με το σχέδιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, με αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, παρά τις αβεβαιότητες που προκαλεί η ρωσοουκρανική κρίση.

Τα σχόλια του Πάουελ έδωσαν ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού τομέα, με τον κλαδικό δείκτη να γράφει την Τετάρτη κέρδη 1,4%, μετά τη διολίσθησή του στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 11 μηνών.

Στο αντίποδα, πτώση σημείωσαν ο κλάδος κοινής ωφέλειας, ο οποίος έκλεισε 1,7% χαμηλότερα.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,69% ακριβώς στο ψυχολογικό όριο των 14.000,11 μονάδων, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 1,59% και τερμάτισε στις 6.498,02 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε 1,36% υψηλότερα, στις 7.429,56 μονάδες.

Κέρδη και στην ευρωπεριφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να ολοκληρώνει την ημέρα στις 24.534,33 μονάδες με άνοδο 0,70% και τον ισπανικό IBEX 35 να γράφει κέρδη 1,62%, στις 8.321 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, το ράλι των τιμών του πετρελαίου δεν δείχνει να χάνει την ορμή του παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες συμφώνησαν να απελευθερώσουν περίπου 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Το Brent έχει ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι καθώς ο OPEC+ διατήρησε αμετάβλητο τον σχεδιασμό του για αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, παρά το ράλι των τιμών και τις διεθνείς πιέσεις για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής του.

Το ράλι των τιμών στην ενέργεια οδήγησε σε νέο ρεκόρ τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ σκαρφάλωσε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα