Θεμιστοκλέους: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τρίτη δόση

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

Τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις όσον αφορά στην τρίτη δόση (ή αναμνηστική δόση όπως την ονομάζουν) του εμβολίου του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε, την ερχόμενη Δευτέρα 20/09/2021 η

εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες λέγοντας ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό τρίτης δόσης και αφορά σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μόονο τους ανοσοκατεσταλμένους.

Πρόκειται για περίπου 285.000 πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη δόση των εμβολίων γίνεται με το εμβόλιο mRNA (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

- Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

- Καρκίνος υπό αγωγή.

- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

- Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

- Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Keywords
Τυχαία Θέματα