Τέρνα Ενεργειακή - ΟΤΕ: Πως μοιράστηκε το τεράστιο έργο για γρήγορο ίντερνετ

Οι περιοχές ανά την Ελλάδα που αναλαμβάνει η κάθε εταιρεία

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια διαχωρίστηκαν οι περιοχές που θα αναλάβει κάθε μία από τις δύο κοινοπραξίες που αναδείχθησαν προσωρινοί ανάδοχοι για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ της κατασκευής και ανάπτυξης γρήγορου δικτύου ίντερνετ - Ultra-Fast

Broadband (UFBB).

Ο ΟΤΕ θα αναλάβει τρία τμήματα (LOTs), τα Lots 1, 3 και 7 που αντιστοιχούν α) στις Π.Ε. Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, β) στις ΠΕ Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και γ) στις περιοχές Π.Ε. Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, ∆.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, ∆. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου.

Η κοινοπραξία Gride Telecom -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλαμβάνει τα LOTs 2, 4, 5 και 6 που περιλαμβάνει τις περιοχές Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων Αττικής.

H κοινοπραξία των εταιρειών Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και Τέρνα Ενεργειακή και του OTE είχαν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι του μεγάλου έργου προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Στο έργο ήθελε να συμμετάσχει και η ΔΕΗ αλλά η προσφορά της δεν θεωρήθηκε έγκαιρη και προχώρησε σε προσφυγή η οποία απορρίφθηκε.

Το UFBB αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps σε περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της "Κοινωνίας των Gigabit".

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (400 εκατ. ευρώ) και από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ (300 εκατ. ευρώ).

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται και ένα ακόμη ΣΔΙΤ, το Ultra-Fast Broadband II, καθώς όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπάρχει ένα κενό περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια και το ΣΔΙΤ που μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα