Τεχνολογικός τυφώνας στη Wall Street

Η χειρότερη εβδομάδα για Nasdaq από την αρχή της πανδημίας.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν όλοι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street με το Nasdaq να βουτάει πιο βαθιά λόγω της πτώσης της μετοχής της Netflix 21,8% λόγω των αδύναμων προοπτικών αύξησης των συνδρομητών της το 2022.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jone υποχώρησε 1,3% ή 450 μονάδες και έκλεισε στις 34.265,37, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε

κατά 1,89% στις 4.397,94 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 2,72% πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, στις 13.768,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Walt Disney (-6,92%), Boeing (-4,15%) και Visa Inc (-3,90%). Τη μεγαλύτερη άνοδο με πενιχρά κέρδη +0,57% είχε η μετοχή της Mc Donald's.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν και η μετοχή της Peloton, η οποία ενισχύθηκε κατά 11,73%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος John Foley αντέδρασε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για μείωση της παραγωγής της και απολύσεις, οι οποίες προκάλεσαν πτώση της τάξης του 23% κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν βαριές απώλειες σε εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα, ο Nasdaq κατέγραψε την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες και σημείωσε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2021. Ο τεχνολογικός δείκτης υποχώρησε 7,6%, που είναι η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου του 2020.

Ο Nasdaq εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης την Τετάρτη, και με τις σημερινές απώλειες έχει υποχωρήσει κατά 13% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Νοέμβριο.

Από την αρχή του 2022 ο Nasdaq χάνει 11%, στο χειρότερο ξεκίνημα έτους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς διολίσθησε κατά 5,7%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Ο Dow έκανε "βουτιά" 4,6% στο 5νθήμερο, στη χειρότερη εβδομάδα του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν αυτή την εβδομάδα τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα που ήρθαν κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ η Netflix ανακοίνωσε χειρότερους από τους αναμενόμενους αριθμούς αύξησης των συνδρομητών της. Η μετοχή της "βυθίστηκε" 21,79% τν Παρασκευή ενώ η ανταγωνίστρια Disney (με τις υπηρεσίες Disney+ και Hulu) έχασε περίπου 7%. Η εταιρεία κατασκευής συσκευών streaming Roku κατρακύλησε κατά 9,1%.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα εντάθηκαν οι ανησυχίες για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξημένο πληθωρισμό, γεγονός που έπληξε τις ευάλωτες στις μεταβολές των επιτοκίων μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα οι αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο. Στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών υπολογίζονται ήδη τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2022.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά περίπου 10 μονάδες βάσης λίγο κάτω από το 1,75%, αλλά από την αρχη έτους έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 25 μ. β. Την Παρασκευη, το αμερικανικό δολάριο έχασε 0,1%, ωστόσο συγκράτησε κέρδη της τάξης του 0,5% στην εβδομάδα.

Απώλειες 1,84% η Ευρώπη

Με την ίδια περίπου ένταση υποχώρησαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,84% στις 474,44 μονάδες με τον δείκτη Dax στη φρανγκφούρτη να χάνει 1,94%, τον CAC στο Παρίσι -1,75% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει τις μικρότερες απώλειες 1,20%.

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες 3,2% ήταν των βασικών πρώτων υλών.

Διψήφιο ποσοστό πτώσης 13% είχε η μετοχή της Siemens Gamesa μετά την εκτίμηση για χαμηλότερα έσοδα το 2022, παρασύροντας την ιδιοκτήτρια Siemens Energy σχεδόν 16% χαμηλότερα.

Στην Ευρώπη οι εξελίξεις επηρεάζονται και από το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργέι Λαβρόφ, ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να εκτονώσει τις εντάσεις και τις ανησυχίες για μια πιθανή εισβολή σταματώντας την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί εντός ενός μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα