Ταμείο Φαιστός: Πρεμιέρα με κεφάλαια του δημοσίου και ιδιωτικά Λάτση, ΟΤΕ, Δασκαλόπουλου

H επενδυτική λειτουργία του ταμείου εστιάζει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη 5G και σχετικών με το 5G προϊόντων. 

Αντίστροφη είναι πλέον η μέτρηση για τη δραστηριοποίηση του Ταμείου Φαιστός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Το ταμείο εστιάζει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη 5G και σχετικών με το 5G προϊόντων & υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Έχοντας,

ως ‘’ταμείο έναρξης’’ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, οι πληροφορίες θέλουν μέσα στο 2022 να ανακοινώνει τις πρώτες επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο τον προηγούμενο καιρό τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας, τόσο start up, όσο και με μακρά πορεία στον κλάδο ήρθαν σε επαφήμε τους υπεύθυνους του ταμείου προκειμένου να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές του, με όλες τις προτάσεις να αξιολογούνται προσεκτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η κεφαλαιακή σύνθεση του Φαιστός, μετά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή του Δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΑΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τον Όμιλο ΟΤΕ / Deutsche Telecom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση, αλλά και την – πιο πρόσφατη προσθήκη - το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσοδος τριών επενδυτών, σταδιακά τους προηγούμενους μήνες, ήταν και το ορόσημο ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του Ταμείου. Σε δεύτερο χρόνο, κατά τα όσα πληροφορείται το BusinessNews, ετοιμάζεται και επόμενος κύκλος, ο οποίος, όμως, θα εξαρτηθεί από την γενική οικονομική κατάσταση, εντός και εκτός χώρας, ενώ ρόλο θα διαδραματίσει και η έκβαση της ουκρανικής κρίσης.

Το προηγούμενο μήνα, η 5G Ventures, η οποία διαχειρίζεται το επενδυτικό ταμείο Φαιστός, είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA), για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, με τη θυγατρική να είναι ένας από τους πρώτους διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που υπογράφει μία τέτοια συμφωνία με την ESA.

Οι πληροφορίες θέλουν τη συνεργασία να εστιάζεται, αρχικά, στην ανταλλαγή εμπειρίας, στην τεχνική υποστήριξη και υποστήριξη υποδομών από την ESA, στην υποστήριξη συμβουλίων επιλογής και σε άλλες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι διευθύνων σύμβουλος του ταμείου είναι ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, στέλεχος γνωστό σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τόσο από τη θητεία του σε πολυεθνικές εταιρίες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό (Siemens AG) και την Ελλάδα (Wind, Vodafone, Tellas, Forthnet), όσο και από τη θέση του ως Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, από την οποία αποχώρησε το φθινόπωρο του 2020.

Επί των ημερών του σε αυτή τη θέση, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εθνική στρατηγική για το 5G, ενώ ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική δραστηριότητα προκειμένου να πραγματοποιηθεί εντός του 2020 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του σχετικού φάσματος, με μια σειρά αναγνωρισμένων καινοτομιών για την ταχεία ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G, καθώς και για την δημιουργία οικοσυστήματος μέσω κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων.

Μάλιστα, τότε, σε διάστημα μικρότερο των 11 μηνών -από τα συντομότερα στην Ευρώπη- και εν μέσω των αντίξοων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, η ΓΓΤΤ συντόνισε, συμμετείχε και υλοποίησε 66 προαπαιτούμενες ενέργειες τόσο στο τεχνικό όσο και στο νομοθετικό πεδίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα