ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο

Στην Ευρώπη οι τιμές μειώνονται σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν και άλλο, ενώ στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό της απληστίας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία χρησιμοποιεί πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθώντας, μάταια, να αντιστρέψει το πασιφανές: η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή του ολιγωρεί, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να απομειώνεται, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

σε ανακοίνωσή του.

To ίδιο έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στη σημερινή του συνέντευξη στον Alpha: πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα της αγοράς εργασίας που παρουσίασε, πίσω από τις κενές περιεχομένου αναφορές του υπέρ της προοδευτικής φορολόγησης, πίσω από την προσπάθεια συκοφάντησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβεται παρά ο… γνωστός Μητσοτάκης. Που έβαλε ταφόπλακα στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που αρνήθηκε ξανά τη μείωση της φορολογίας στα βασικά αγαθά, που αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αρνείται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης και να αγγίξει τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη σημερινή του συνέντευξη, ισχυρίστηκε ξανά ότι «η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια των πολιτικών του και να διαψεύσει ακόμα και τις στατιστικές για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πεισματάρα:

- Η ακρίβεια δεν είναι πια ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ελλάδα παρέμεινε 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με +5,4%, τρεισήμισι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,2%!

-Το κύμα ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ τροφίμων απλώνεται ήδη σε 8 χώρες της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα - 5 μήνες τώρα - είναι στις δύο πρώτες θέσεις όσον αφορά την ακρίβεια.

-Στην Ευρώπη οι τιμές μειώνονται σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν και άλλο, ενώ στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό της απληστίας.

Έγινε και πάλι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσεις για την ακρίβεια, και παρουσιάζει ως πανάκεια ένα app σύγκρισης «εναρμονισμένων» τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να εξαπατά τους πολίτες, όπως έκανε και κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2023, όταν έλεγε ότι «στα τρόφιμα υπάρχει μια πιο λελογισμένη αύξηση» και ότι «η εκτίμησή του ήταν ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό τροφίμων». Όμως, η πραγματικότητα τον διέψευσε: λίγο μετά οι τιμές στα τρόφιμα άρχισαν την ανοδική τους πορεία και από τον Οκτώβριο του 2023 η Ελλάδα φιγουράρει σταθερά στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στον πληθωρισμό τροφίμων, επί 6 μήνες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως, επιμένει να λέει ψέματα και για το, απολύτως κοστολογημένο, πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να ξορκίζει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, με το γνωστό επιχείρημα πως «η οικονομία δεν το αντέχει».

Επειδή μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό, ενημερώνουμε τον κύριο Μητσοτάκη ότι:

Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ το 2023 στα βασικά είδη και έδωσε 3 παρατάσεις ως τον Ιούνιο του 2024. Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 10,4% τον Ιούνιο του 2023 σε 1,7% τον Μάρτιο του 2024. Η Ισπανία διατηρεί τον ΦΠΑ μηδενικό ως τον Ιούνιο του 2024 και ο πληθωρισμός τροφίμων από 16,5% τον Μάρτιο του 2023 έπεσε σε 4,4% τον Μάρτιο του 2024 Η Πορτογαλία κράτησε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη τροφίμων στο μηδέν ως τα τέλη του 2023. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι - 0,1% τον Μάρτιο του 2024 από 22% τον Ιανουάριο του 2023, μειωμένος κατά 22 μονάδες! Η Γαλλία διατηρεί υπερμειωμένο ΦΠΑ 5,5% στα τρόφιμα και η Ιρλανδία και Ιταλία στο 4%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει εξαγγείλει από τις αρχές του χρόνου και κατέθεσε πρόταση Νόμου πριν το Πάσχα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

που μηδενίζει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη μειώνει μόνιμα τον ΦΠΑ στο 21% (από 24%), στο 12% (από 14%) και στο 5% (από 6%) από 1/1/2025 μειώνει προσωρινά τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επίπεδο της ΕΕ Θεσπίζει πλαφόν περιθωρίου μεικτού κέρδους στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά αγαθά και στα αγροεφόδια με σοβαρές κυρώσεις Θεσπίζει πλαφόν κέρδους 5% στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος Ενεργοποιεί αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των τιμών των αγροτικών προϊόντων

Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα και στηρίζονται από έσοδα φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί προσχηματικά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Πίσω από τις αναφορές του, όμως, δεν κρύβεται παρά το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που δηλώνει την απόλυτη ανικανότητα της ανάλγητης κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στον κενό ΦΠΑ. Ξέχασε να αναφέρει ότι η Ελλάδα, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2021, είναι 25η στους 27 της ΕΕ με υπερδιπλάσιο κενό συμμόρφωσης ΦΠΑ από τον διάμεσο της ΕΕ το 2021 με το 17,8% των δυνητικών εισπράξεων του ΦΠΑ να μην εισπράττεται.

Για την προοδευτική φορολόγηση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ίδια συνέντευξη, θέλησε να εμφανίσει εαυτόν ως υπέρμαχο της προοδευτικής φορολόγησης, πετώντας αόριστα «θα».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι κάθε άλλο παρά υπερασπίζεται την προοδευτική φορολόγηση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στρουθοκαμηλίζει στη γιγάντωση των άδικων έμμεσων φόρων. Ο ΦΠΑ το 2024 θα έχει αυξηθεί 40% σε σχέση με το 2021 όταν η Οδηγία της ΕΕ από το 2022 έδωσε ελευθερία μείωσής του κάτω από 5% στα είδη βασικής ανάγκης και 14 κράτη μέλη εφάρμοσαν μειώσεις. Οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι στο 47% των συνολικών φόρων όταν στην ΕΕ είναι στο 32%.

Η φορολογική κλίμακα της ΝΔ είναι όμοια με αυτή των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον τόνο της ανάγκης δικαίας φορολόγησης εισάγοντας την αναγκαιότητα της υπερπροοδευτικής κλίμακας 14 εισοδηματικών κλιμακίων - για να φορολογείται ο πολίτης πραγματικά σύμφωνα με το ύψος του εισοδήματός του. Φορολογική κλίμακα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αυτή τη βδομάδα στη Βουλή.

Κλίμακα που εξασφαλίζει μειωμένους συντελεστές φόρου για εισοδήματα έως 100.000 ευρώ και εξισωμένο συντελεστή στα εισοδήματα έως 200.000 ευρώ. Στα υπερβάλλοντα εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ επιβάλλονται προοδευτικά αυξημένοι συντελεστές έως και 5% σε σχέση με την κλίμακα φορολόγησης της ΝΔ.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την προοδευτική φορολόγηση επιχειρήσεων με ελάφρυνση 5% στον συντελεστή φορολόγησης του 98% των επιχειρήσεων (θα έχουν πλέον συντελεστή 17%) με κέρδη έως 220.000 ευρώ και αντίστοιχη επιβάρυνση 2% στον συντελεστή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Για την εργασία

Παρά τις θριαμβολογίες Μητσοτάκη για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πατήσει φρένο στην απασχόληση. Το 2023 η Ελλάδα ήταν 26η στην ΕΕ σε ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού (67,4%). Η ετήσια αύξηση των απασχολουμένων είναι μόλις 42.000. Είναι σταθερά, από το 2021, 3η στην ΕΕ στην ανεργία (11,1%), με ετήσια μείωση ανέργων μόλις 66.000. Οι ρυθμοί μείωσης τον τελευταίο χρόνο είναι βραδύτατοι. Ως γνωστόν η ανεργία δεν έπεσε ποτέ κάτω από 10% όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των τριετιών είναι να πέσει κάτω από 10%.

Σήμερα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ του Μαρτίου 2024 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 976.000 εκ των οποίων οι 500.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι. Εντύπωση προκαλεί η απόκλιση των ανέργων με την ΕΛΣΤΑΤ κατά 500 χιλιάδες άτομα.

13ος και 14ος μισθός

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα έβαλε οριστική ταφόπλακα στην επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Όσον αφορά την αύξηση των εισοδημάτων, χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε:

● Η Ελλάδα είναι 26η στην ΕΕ σε κατά κεφαλήν εισόδημα με όρους αγοραστικής δύναμης και 2η στην ΕΕ σε άδικους έμμεσους φόρους προς ΑΕΠ με ρεκόρ 25 ετών

● Οι πραγματικοί μισθοί φθίνουν το 2025, με τάση να εκμηδενιστούν το 2026. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν είχε προηγηθεί η επίσημη μείωση πραγματικού μισθού 6,7% το 2022 όταν ο Μητσοτάκης έστρεφε το ενδιαφέρον του σε άλλες προτεραιότητες που δεν αφορούν τον πολίτη.

● Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους μόνο κατά 1,1% το 2023, και αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,3% το 2024. Όσο για το 2025, τείνει να μηδενιστεί, με ποσοστό 0,3%.

● Το 2023 η Ελλάδα είναι πρώτη σε ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών σε τράπεζες, αγαθά κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) και ενοίκια. Το 47,3% του συνόλου των νοικοκυριών αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως (2,03 εκατ. νοικοκυριά), έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 9,2%. Από το 2019 οι οφειλές έχουν αυξηθεί +10,4%, δηλαδή επιπλέον 450. 520 χιλ νοικοκυριά

● Η χώρα έχει 4,24 δισ. διετές υπερπλεόνασμα στη διετία 2022-2023 από υπερφορολόγηση σε συνθήκες ακρίβειας.

● Η Ελλάδα είναι 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με υπερτριπλάσιο πληθωρισμό του μέσου όρου της ΕΕ.

● Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η Ελλάδα το 2024 είναι 111η σε 118 χώρες σε έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την εμπόλεμη Ουκρανία!)

Και το πιο χαρακτηριστικό: Σύμφωνα με την έρευνα συνθηκών διαβίωσης της Eurostat το 68% των Ελλήνων απαντά ότι τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα/δύσκολα, έναντι 19% του μέσου όρου της ΕΕ. Σε αυτούς τους ανθρώπους, έχει κάτι απτό να πει και να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης;

Keywords
Αναζητήσεις
syriza-i-ellada-2i-stin-ee-se-plithorismo-trofimon-ton-martio.htm
Τυχαία Θέματα