Συμβούλιο της Ευρώπης: Απέβαλλε την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αδικαιολόγητη και απρόκλητη χαρακτήρισε την επίθεση στην Ουκρανία το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μεροληπτική χαρακτήρισε την απόφαση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/3) ότι αποβάλλει τη Ρωσία από μέλος της μετά από 26 χρόνια συμμετοχής στον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Γαλλία.

«Σε έκτακτη

συνεδρίαση σήμερα το πρωί, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε βάσει του άρθρου 8 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παύει από σήμερα να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης» τονίζεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Συμβουλίου.

Την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, είχε υιοθετήσει γνώμη η οποία έκρινε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να είναι κράτος μέλος του Οργανισμού», σύμφωνα με τη δήλωση.

Όπως μεταδίδει το CNN, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογράμμισε ότι η «αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να κινήσουν τη διαδικασία απέλασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι θα αποχωρήσει από την πανευρωπαϊκή δομή, υποστηρίζοντας ότι έλαβε μια «μεροληπτική απόφαση» να αναστείλει την εκπροσώπηση της χώρας στις 25 Φεβρουαρίου.

Σε μια ομιλία του στην αίθουσα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ ζήτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι η Ουκρανία «έχει τυλιχθεί στις φλόγες».

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 46 κράτη μέλη και είναι επίσης επίσημος παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης μητρική δομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Η Ρωσία προσχώρησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 28 Φεβρουαρίου 1996.

«Με τις ενέργειές τους στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές στερούν από τον ρωσικό λαό το πλεονέκτημα του πιο προηγμένου συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του τεράστιου συστήματος συμβάσεων μας», αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα