Στον «αέρα» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών.

Τρίμηνη παράταση έως και τις 30/09/2021 έδωσε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών των οποίων η αυτοψία είχε γίνει από 01/01/2021 έως τις 31/01/2021, έως και τις 30/09/2021, χωρίς να απαιτείται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Η εν λόγω

παράταση δόθηκε με σκοπό να ολοκληρωθούν ομαλά οι μεταβιβάσεις των ακινήτων που βρίσκονται σε επεξεργασία, αλλά η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών ήταν ανέφικτη το προηγούμενο διάστημα λόγω των συνθηκών της πανδημίας, με τους περιορισμούς στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, μέχρι την ψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στον «αέρα» καθώς οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των συμβολαίων.

Μάλιστα, έως τότε, θα απαιτείται το Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει τα εξής:

«Ενημερωθήκαμε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η παράταση ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017 θα προβλέπεται σε διάταξη νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.

Από το αρμόδιο Υπουργείο λάβαμε την ενημέρωση ότι μέχρι τη ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ισχύει η ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων ενώ δεν προβλέπεται η ανωτέρω σχετική ρύθμιση παράτασης να έχει αναδρομική ισχύ.

Συνεπώς και μέχρι την ψήφιση της διάταξης που θα προβλέπει την παράταση ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017 θα απαιτείται το Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα