Στο Νταβός οι ηγέτες του κόσμου - Οι πόλεμοι Γάζας και Ουκρανίας στην ατζέντα - Οι προκλήσεις

Ξεκινά στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκπροσώπους των περισσότερων κυβερνήσεων του κόσμου, τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και ειδικούς σε διάφορους τομείς, εκπροσώπους της νέας γενιάς και επιχειρηματίες.

Από σήμερα έως τις 19 Ιανουαρίου, στο ειδυλλιακό χειμερινό θέρετρο στην καρδιά των Άλπεων θα διεξαχθεί η 54η ετήσια συνάντηση του WEF , συγκεντρώνοντας τους πολιτικούς και επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή

διεθνώς. Με τίτλο φέτος «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη», η φετινή διοργάνωση αναγνωρίζει την ανάγκη της αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης εν μέσω πολύπλευρων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όμως το πιο σημαντικό πέρα από την αναγνώριση και την ανάδειξη των προβλημάτων είναι η κοινή προσπάθεια για την ανεύρεση λύσεων, με γνώμονα τη διαφάνεια, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα.

Σε συνέντευξη τύπου ενόψει της έναρξης των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης, ο πρόεδρος του Φόρουμ Μποργκ Μπρέντε σημείωσε ότι η φετινή διοργάνωση στο Νταβός λαμβάνει χώρα σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, μέχρι το υπέρογκο χρέος πολλών χωρών και το αυξανόμενο κόστος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τόσο στην επίσημη ατζέντα που έχει τεθεί για τις συζητήσεις, όσο και στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της παγκόσμιας συνόδου, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Στα πλέον κρίσιμα από αυτά συγκαταλέγονται τα τυχόν ακραία κλιματικά φαινόμενα που θα εμφανιστούν το τρέχον έτος και οι τρόποι για καλή προετοιμασία των κοινωνιών και των κρατικών υποδομών σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας ως δεδομένο ότι αυτά τα φαινόμενα θα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά πλέον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, με δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία, άλλα και στη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.

Επίσης, κεντρικό ρόλο θα έχουν και τα θέματα σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά εκλογών για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Μεξικό.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, ο κ. Μπρέντε εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρέχει τη δομή για την ανάπτυξη της έρευνας, των συμμαχιών και των εργαλείων που απαιτούνται για συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή η ετήσια συνάντηση θα χρησιμεύσει ως επιταχυντής αυτής της συνεργασίας, εμβαθύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ ηγετών και μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών».

Τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου

Εκτιμάται ότι 1.600 ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων 800 και πλέον κορυφαίων CEOs στον κόσμο και προέδρων από τα μέλη και τους εταίρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα συμμετάσχουν. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 150 παγκόσμιοι καινοτόμοι, πρωτοπόροι τεχνολογίας και μονόκεροι που μεταμορφώνουν κλάδους.

Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα ήθελαν αναμφίβολα να ακούσουν τον Σαμ Άλτμαν, τον εκ νέου εγκατεστημένο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ChatGPT OpenAI, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συζητήσει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με συμμετέχοντες όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίοι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν την εμφάνισή τους ως συνήθως, από τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay S. Banga και τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala.

Ποιοι ηγέτες θα παραστούν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και σημαντικοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής πρόκειται να συμμετάσχουν στο Φόρουμ, θέτοντας τις συνομιλίες για τον τερματισμό των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας της παγκόσμιας ελίτ, που θα πραγματοποιηθεί με το πιο περίπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό μέχρι σήμερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 18 Ιανουαρίου.

Μια δύσκολη παγκόσμια οικονομική εικόνα, με μεταβαλλόμενες πολιτικές επιτοκίων και αυξανόμενο χρέος βάζει δύσκολα στους κεντρικούς τραπεζίτες, στους χρηματοδότες και στους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν.

Σε μια σημαντική κλειστή συνεδρίαση που θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, θα ηγηθούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της βρετανικής τράπεζας Barclays και της καναδικής ασφαλιστικής εταιρείας Manulife Financial Corp, σύμφωνα με αντίγραφο της ημερήσιας διάταξης. Ο Μπρέντε δήλωσε ότι μεγάλο μέρος του φετινού ενδιαφέροντος θα επικεντρωθεί σε διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στην Αφρική. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε μαζί τους σωστούς ανθρώπους για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτόν τον πολύ δύσκολο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα παρευρεθούν και οι δύο, δήλωσαν οι διοργανωτές, καθιστώντας τους ως τα πιο προβεβλημένα μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Νταβός. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και ότι θα παραστεί, επίσης, ο Νταγκ Έμχοφ, σύζυγος της Αμερικανίδας Αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Από την πλευρά τους, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Τζέικ Σάλιβαν θα συμμετάσχουν στο Νταβός μαζί με τους βασικούς εμπλεκόμενους στη σύγκρουση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – και οι δύο χώρες έχουν αναδειχθεί σε φορείς ισχύος στη Μέση Ανατολή – και του Προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και περισσότεροι από 40 υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται επίσης στο Νταβός, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές. Ακόμα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τον ρόλο της Γαλλίας στο μέλλον της Ευρώπης, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα απευθύνει χαιρετισμό στο WEF.

Επισημαίνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε στις δύο τελευταίες συναντήσεις του WEF και ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται και πάλι να εκφωνήσει ομιλία, δεν ήταν σαφές αν θα παρευρεθεί κάποιος Ρώσος αξιωματούχος.

Η Κίνα, βασικός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, θα στείλει τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, τον πιο υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός από τότε που ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε λάβει μέρος το 2017.

Με ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η ομιλία του αυτοαποκαλούμενου «αναρχοκαπιταλιστή» νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, που είναι γνωστός για τις προκλητικές του απόψεις. Στο Νταβός μεταβαίνει και πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Keywords
Αναζητήσεις
sto-ntavos-oi-igetes-tou-kosmou---oi-polemoi-gazas-kai-oukranias-stin-atzenta---oi-prokliseis.htm
Τυχαία Θέματα