Στο 2,25% η απόδοση για το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου

Με αποτέλεσμα το περιθώριο (psread) έναντι του γερμανικού να διευρυνθεί στο 2,03%.

Ραγδαίες ήταν οι αντιδράσεις των επενδυτών στην αγορά ομολόγων μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, με τους επεδυητές να προεξοφλούν εντός του 2022 αύξηση επιτοκίων.

Όλες σχεδόν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα κυμαίνεται στο 0% έως το τέλος του έτους. Το μόνο που διαφοροποιείται

στις αναλύσεις τους είναι ο χρόνος και ο τρόπος με τον όποιο θα κλιμακωθεί η αύξηση αυτή του 0,5% κατά τη διάρκεια του έτους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, υπό το βάρος μαζικών ρευστοποιήσεων ξεπέρασε σήμερα το 2% και ανήλθε στο 2,25% με το περιθώριο (spread) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να αυξάνεται σημαντικά. Ανάλογα κινήθηκαν και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, μηδέ εξαιρουμένης της γερμανικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,25% έναντι 0,22% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,03%.

Να θυμίσουμε πως η απόδοση της τάξης του 2,25% για το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει να καταγραφεί από το 2019 και μάλιστα την περίοδο των ελληνικών βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο του 2019. Το 2019 συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα και εξομαλύνθηκε. Στις αρχές του 2019 η απόδοση ήταν στο 3,8% ενώ στο τέλος του έτους υποχώρησε στο 1,1%.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η στροφή αυτή της ΕΚΤ προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση ξεκίνησε ήδη να δημιουργεί ισχυρές αναταράξεις στις αγορές των ομολόγων οι οποίες κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια (από το Νοέμβριο του 2109) είχαν στηριχθεί από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοζε η Κεντρική Τράπεζα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του προγράμματος ΑPP η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ονομαστικής αξίας άνω των 3 τρισ. ευρώ, ενώ μέσω του προγράμματος πανδημίας τα ομόλογα που απέσυρε από την αγορά ξεπερνούν το 1,6 δισ. ευρώ

Και μεν για το πρόγραμμα της πανδημίας (το γνωστό PEPP στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα) είχε ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι θα τερματιστεί τον Μάρτιο. Όμως για το μεγαλύτερο πρόγραμμα το ΑΡΡ (Asset Purchase Program) η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί ήταν ότι επρόκειτο να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι «άνοδος των επιτοκίων θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης». Όπερ σημαίνει ότι πριν ξεκινήσει η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια της, νωρίτερα θα έχει σημάνει την «λήξη του προγράμματος» ποσοτικής χαλάρωσης. Το πότε θα δοθεί το σήμα για την αύξηση των επιτοκίων ουδείς είναι σε θέση να το γνωρίζει από σήμερα καθώς οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στις 10 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα