Στο 1,88% η απόδοση για το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου

Την άλλη εβδομάδα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου στην ευρωζώνη.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν την Παρασκευή 28/1 συναλλαγές 71 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,88% από 1,84% χθες, έναντι -0,04% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,92% από 1,90% την Πέμπτη.

Γενικότερα,

συνεχίστηκαν την Παρασκευυή οι πιέσεις στις τιμές των ομολογων με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου στην ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Πάντως, οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποιο σήμα σχετικά με τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για να αναχαιτίσει την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς με τη μέχρι τώρα στρατηγική της έχει δηλώσει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις για την νομισματική πολιτική του 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη (3/02) από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατυπώθηκε το πρώτο επίσημο αίτημα για μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Το μέλος της Fed, Neel Kashkari (επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μινεάπολης) δήλωσε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου «για να σηκώσει η Fed το πόδι από το γκάζι της νομισματικής πολιτικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα