Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για το φορέα που θα παίρνει τα σπίτια δανειοληπτών

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η πενταετής επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων που έχουν ενήμερα δάνεια. 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την δημιουργία του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα (πρώτη κατοικία) των ευάλωτων δανειοληπτών που πτωχεύουν και στη συνέχεια θα τα ενοικιάζει σε αυτούς ώστε οι τελευταίοι να διατηρούν το δικαίωμα στέγασης έναντι ενοικίου - με κρατική βοήθεια - ενώ μετά την πάροδο 12 ετών θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου στην εμπορική του αξία.Ο φορέας εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει από την άνοιξη του 2022.

Επίσης

περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η πενταετής επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων που έχουν ενήμερα δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ρυθμισμένα δάνεια, με την επιδότηση να ανέρχεται ως και 210 ευρώ ως βάση της οικογενειακής κατάστασης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας πέραν των εισοδηματικών/περιουσιακών αφορούν το υπόλοιπο της οφειλής που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 135.000 ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 215.000 ευρώ.

Η βεβαίωση που θα πιστοποιεί εάν ένας δανειολήπτης είναι ευάλωτος θα εκδίδεται μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Η πενταετής επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει ανάχωμα στη δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων» με δεδομένο ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει και το πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» για το οποίο υπάρχει ενδεχόμενο παράτασής του για τους υφιστάμενους δικαιούχους για λίγους μήνες ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα