Στην εποπτεία της ΕΚΤ οι εταιρείες επενδύσεων με ενεργητικό από 30 δισ. ευρώ

Η νέα νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει από 26 Ιουνίου 2021.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εποπτεύει τις μεγαλύτερες και πιο συστημικές εταιρείες επενδύσεων βάσει της νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία ισχύει από τις 26 Ιουνίου 2021. Αυτές οι εταιρείες επενδύσεων πρέπει να

υποβάλουν αίτηση για άδεια τραπεζικής και κατά συνέπεια, θα εποπτεύονται από η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το νέο νομικό πλαίσιο στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και κινδύνων που δημιουργούν οι επιχειρήσεις επενδύσεων και εξηγείται σε αυτό το newsletter της ΕΚΤ.

Οι εταιρείες επενδύσεων που υπόκεινται στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι εκείνες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες αγοράς και επενδυτικής τραπεζικής και επομένως εκτίθενται, με παρόμοιο τρόπο στις τράπεζες, σε πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο αγοράς. Ειδικότερα, η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει τις εταιρείες συστημικών επενδύσεων ως εκείνες που εμπορεύονται χρηματοοικονομικά μέσα για ίδιο λογαριασμό ή τοποθετούν χρηματοοικονομικά μέσα σε σταθερή δέσμευση και έχουν συνολικά ενοποιημένα περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι εταιρείες επενδύσεων θεωρούνται ότι έχουν σημαντικούς κινδύνους στον ισολογισμό τους. Η νομοθεσία της ΕΕ για τις επιχειρήσεις επενδύσεων περιλαμβάνει την οδηγία για τις επιχειρήσεις επενδύσεων, την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, και τον κανονισμό για τις επιχειρήσεις επενδύσεων, ο οποίος εφαρμόζεται άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τις 26 Ιουνίου 2021.

Το πρώτο σύνολο εταιρειών επενδύσεων που έχουν εγκριθεί πρόσφατα ως τράπεζες αναμένεται να προστεθούν στον κατάλογο των εποπτευόμενων τραπεζών το δεύτερο εξάμηνο του 2021, και επομένως θα υπόκεινται σε ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα