Στη σύσταση της Alpha Payment Services προχώρησε η Alpha Bank

Για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ιταλική Nexi στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών

Στην άμεση υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε με την ιταλική Nexi προχωρεί η Alpha Bank, συστήνοντας νέα εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr στελέχη που εκπροσωπούσαν την τράπεζα

συνέστησαν στις 15 Νοεμβρίου 2021 για λογαριασμό της Alpha Bank την εταιρεία Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών Α.Ε. (Alpha Payment Services A.E.). Η νέα εταιρεία θα λειτουργήσει ως ίδρυμα πληρωμών σύμφωνα με τα όσα ορίσει ο νόμος 4537/2018.
Προς το παρόν μοναδικός μέτοχος είναι η Alpha Bank η οποία κατέβαλε ποσό 1.000.000 ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στη συνέχεια θα γίνει απόσχιση του κλάδου αποδοχής και έκδοσης καρτών της Alpha Bank και εισφορά του στη νεοσυσταθείσα εταιρεία, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών (51%) θα πουληθεί στη ιταλική Nexi SpA.
Η Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών Α.Ε. θα δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα των πληρωμών και συναλλαγών με κάρτες, όπως:
- Υπηρεσίες που επιτρέπουν τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών και όλες οι υπηρεσίες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών,
- Υπηρεσίες που επιτρέπουν αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό πληρωμών, και όλες οι υπηρεσίες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών,
- Εκτέλεση πράξεων πληρωμής συμπεριλαμβανομένων μεταφορών κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (εκτέλεση άμεσσης χρέωσης, εκτέλεσεη πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογη συσκευή, εκτέλεση μεταφορών πίστωσης)
- Έκδοση μέσων πληρωμής
- Υπηρεσίες εμβασμάτων
- Υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής
- Υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού

Η συμφωνία με τη Nexi

Οπως άνακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες η Alpha Bank υπέγραψε δεσμευτική συμφωνίας με τη Nexi S.p.A. για τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank στην Ελλάδα.

Η συναλλαγή προβλέπει την απόσχιση και μεταβίβαση («carve out») της δραστηριότητας του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών από την Alpha Bank σε νεοσυσταθείσα εταιρεία, την πώληση στη Nexi ποσοστού 51% της νέας εταιρείας και της σύναψης από τα μέρη μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής.

Η συμφωνηθείσα επιχειρηματική αξία της συναλλαγής ορίστηκε σε 307 εκατ. για το 100% του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank. Ακόμη, συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ποσού έως 60 εκατ. (για το 100% του Τομέα Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Alpha Bank) με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων πληρωτέων έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας.

Η νέα εταιρεία αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 150.000 τερματικά POS, όγκους 9 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 93 εκατ. και18 εκατ. έσοδα και EBITDA, αντίστοιχα, το 2022, σε pro-forma βάση.

Η συμφωνία με τη Nexi, πέρα από τα 307 εκατ. κέρδους (ως έσοδα και αποτίμηση) και τα 60 εκατ. θα επιφέρει μείωση κόστους στην τράπεζα και βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα