Σούπερ μάρκετ: «Ποδαρικό» με ενδείξεις αποπληθωρισμού αλλά και πιέσεις στην κατανάλωση

Μικρή αύξηση τζίρου και όγκου και σημαντική υποχώρηση των ανατιμήσεων καταγράφουν τα στοιχεία της Circana για τον πρώτο μήνα της τρέχουσας χρονιάς.

Aνάπτυξη 2,3% σε αξία πωλήσεων κατέγραψε η αγορά FMCG τον Ιανουάριο του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana.Τα τυποποιημένα προϊόντα (fixed barcode) σημείωσαν άνοδο 1,8% και τα επί ζυγίω (random weight) ή «χύμα» προϊόντα» 3,7%,

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 825 εκατ. ευρώ (από 807 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022), με τα 642 εκατ ευρώ να προέρχονται από τα τυποποιημένα προϊόντα και τα υπόλοιπα 183 εκατ. ευρώ. ευρώ από τα επί ζυγίω,

που αφορούν αποκλειστικά τρόφιμα. Με άλλα λόγια, τα τυποποιημένα προϊόντα συνεισέφεραν το 77% του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς.

Αύξηση τζίρου μόνο στα Τρόφιμα

Τον Ιανουάριο και όσον αφορά τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (giga catergories) άνοδο σε αξία πωλήσεων, παρουσίασαν μόνο τα Τρόφιμα (3%) με τις κατηγορίες Οικιακής Φροντίδας (Ηousehold) και Υγείας και Ομορφιάς (ΗΒΑ) να καταγράφουν μικρή υποχώρηση (-1,3% και -1,5% αντίστοιχα). Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Τρόφιμα αποτελούν την σημαντικότερη κατηγορία στα σούπερ μάρκετ, καθώς αντιστοιχούν στο 81,6% του συνολικού τζίρου του Ιανουαρίου με τα τυποποιημένα τρόφιμα να προσφέρουν το 59,4%, και τα επί ζυγίω το 22,2%.

0,7% αύξηση τιμών

Εστιάζοντας στα τυποποιημένα προϊόντα, τον πρώτο μήνα του 2024 καταγράφηκε αύξηση αξίας πωλήσεων 1,8% και όγκου πωλήσεων κατά 1,1%, γεγονός που σημαίνει αύξηση τιμών κατά 0,7%. Πρόκειται για την χαμηλότερη αύξηση τιμών (μέση αύξηση τιμής ανα μονάδα) που έχει καταγραφεί τα τελευταία δυο χρόνια στα στοιχεία της Circana

Aν προχωρήσουμε σε μια πιο αναλυτική εξέταση, στα τρόφιμα η μέση τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 1,4%, στα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς μειώθηκε κατά -1,1% και στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας παρέμεινε σταθερή

Σημειώνεται πως, στα τρόφιμα καταγράφηκε άνοδος 2,8% σε αξία πωλήσεων και αύξηση 1,4% του όγκου πωλήσεων. Η συνολική κατηγορία Οικιακής Φροντίδας (Ηousehold), που αντιστοιχεί στο 7,6% του τζίρου, υποχώρησε κατά -1,5% σε αξία πωλήσεων και -1,6% σε όγκο πωλήσεων, ενώ η αγορά Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής (ΗΒΑ), που προσέφερε το 8,7% του τζίρου, γνώρισε κάμψη -1,3 % σε αξία πωλήσεων και άνοδο 0,1% σε όγκο πωλήσεων.

Στα γαλακτοκομικά η μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών

Η σημαντικότερη υποχώρηση τιμών όσον αφορά τα τρόφιμα καταγράφηκε τον Ιανουάριο στα γαλακτοκομικά (-4,4%), κατηγορία που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «πρωταθλήτρια» των ανατιμήσεων. Σημειώνεται πως τα γαλακτοκομικά κατέγραψαν άνοδο όγκου πωλήσεων 5% τον πρώτο μήνα της χρονιάς και αύξηση αξίας πωλήσεων 0,4%.

Regarding Food Categories, Frozen, Non Alcohol and Snacks demonstrate the highest increase in YTD

«Κερδισμένοι και χαμένοι»

Όσον αφορά την αξία πωλήσεων, η κατηγορία κατεψυγμένων τροφίμων ήταν τον Ιανουάριο του 2024 εκείνη με τη μεγαλύτερη άνοδο, καταγράφοντας ανάπτυξη 7,7% σε αξία πωλήσεων (και 5,8% σε όγκο πωλήσεων) ενώ ακολουθούν τα μη αλκοολούχα ποτεά (+6,8% σε αξία πωλήσεων και 3,3% σε όγκο πωλήσεων) και τα snacks (+4,7% σε αξία πωλήσεων αλλά υποχώρηση -0,4% σε όγκο πωλήσεων) .

Στο 27% το μερίδιο της Ιδιωτικής Ετικέτας

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, γνώρισε άνοδο 3,^% τον Ιανουάριο αγγίζοντας μερίδιο 27,% επί της συνολικής αγοράς. O ρυθμός ανάπτυξης που κατέγραψε η ιδιωτική ετικέτα τον πρώτο μήνα της χρονιάς ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που σημείωσαν τα επώνυμα προϊόντα (1,2%) αλλά όχι τόσο μεγάλος όσο είχαμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.

Αύξηση των promo

Όσον αφορά την προωθητική δραστηριότητα που καταγράφεται στην αγορά FMCG, σύμφωνα με την Circana, το 25,4% των πωλήσεων του Ιανουαρίου προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης, σε μια αύξηση 3,4 ποσοστιαίων μονάδων. Η άνοδος αυτή καταγράφεται συνολικά στην αγορά καθώς τα αντίστοιχα μεγέθη στις Giga Categories είναι 25% για τα τρόφιμα (+3,2 pp), 29,1% για τα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς (+3,4 pp) και 25,8% για τα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας (+5) pp.

Tα μικρά σημεία κερδίζουν έδαφος

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Circan, τα μικρά καταστήματα (0-400 τμ) που αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού τζίρου, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία πωλήσεων (+6,6%) τον Ιανουάριο. Ακολουθούν τα hypermarkets (πάνω από 2.500 τ.μ.), που γνώρισαν ανάπτυξη 2,4% και μερίδιο επί της συνολικής αγοράς επίσης 12%.. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνολικές πωλήσεις έχουν τα καταστήματα 1.000-2.500 τ.μ. (43%), που γνώρισαν οριακή κάμψη -0,9% , ενώ ακολουθούν τα καταστήματα 400-1.000 τ.μ., που με μερίδιο αγοράς 33 % κατέγραψαν άνοδο 3,7%.

Keywords
Αναζητήσεις
souper-market-podariko-me-endeixeis-apoplithorismou-alla-kai-pieseis-stin-katanalosi.htm
Τυχαία Θέματα