Σοφία Μπιθαρά, Πρόεδρος, B&F Group: Τα δύο φύλα πρέπει να είναι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι

Η Σοφία Μπιθαρά, Πρόεδρος της B&F ΑΒΕΕ Ενδυμάτων, υπογραμμίζει πως οι γυναίκες πρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους και θεωρεί ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, χαρακτηριστικά που συναντώνται πιο συχνά σε γυναίκες και τις καθιστούν ίσως πιο κατάλληλες για θέσεις ηγεσίας;

Πιστεύω ότι δεν παίζει τόσο ρόλο το φύλο όσο η προσωπικότητα, τα βιώματα και οι εμπειρίες του κάθε ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους κάποια χαρακτηριστικά και δεξιότητες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλα για θέσεις ηγεσίας. Για παράδειγμα, είναι πολυάσχολες και ο ρόλος τους εκτείνεται σε πολλά επίπεδα.

Ειδικότερα, όσες έχουν οικογένεια γνωρίζουν ήδη πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά ένα «σύνολο», και αυτό είναι πολύ σημαντικό και στον εργασιακό χώρο.

Επιπλέον, οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια έμφυτη ευαισθησία που τις βοηθάει να προσεγγίζουν και να κατανοούν πιο εύκολα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά συνδυάζονται με δυναμισμό και σωστή οργάνωση, τότε το αποτέλεσμα γίνεται πραγματικά αξιόλογο.

Θεωρείτε πως η σημερινή περίοδος της κρίσης της πανδημίας έχει επηρεάσει την ισότητα στο χώρο εργασίας;

Σίγουρα, η κατάσταση που βιώνουμε αυτή την εποχή έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο και φυσικά τον κλάδο μας και μας έχει επιβαρύνει σημαντικά. Αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες, όμως καθημερινά δίνουμε έναν αγώνα για να παραμείνουμε δυνατοί και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας, αντιλαμβανόμενοι και τη δική τους θέση.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που εκ των πραγμάτων έχουν λίγο πιο ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια, κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά, επηρεάζονται λίγο παραπάνω από την παρούσα συνθήκη. Ο όμιλός μας προσπαθεί να τις στηρίζει με υπομονή και κατανόηση και, φυσικά, με ίση μεταχείριση.

Έχετε νιώσει στη δική σας επαγγελματική διαδρομή ως επικεφαλής της εταιρείας πως έπρεπε να διαχειριστείτε περισσότερες προκλήσεις από ό,τι ίσως ένας άνδρας;

Οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ για κανέναν. Ειδικότερα, όσο πιο καταξιωμένος είναι κανείς σε ένα χώρο, τόσο περισσότερο πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται επάξια εκεί και ότι έχει τις ικανότητες να παραμείνει στην κορυφή. Προσωπικά, σαν άνθρωπος, προκαλώ συνεχώς τον ίδιο μου τον εαυτό. Θέτω στόχους και βάζω διορίες σε μένα την ίδια. Όταν επιτύχω τους στόχους που έχω θέσει, μηδενίζω το κοντέρ κι αρχίζω από την αρχή.

Είμαι διαρκώς σε εγρήγορση, παρακολουθώ τα γεγονότα και τις εξελίξεις και προσπαθώ να αποδείξω πρώτα στον εαυτό μου ότι μπορώ να πάω ακόμα καλύτερα και ακόμα πιο ψηλά. Και μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορώ να αποτελέσω παράδειγμα και για τους στενούς μου συνεργάτες. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, θα πω ότι δεν έχω νιώσει ότι κάνω τίποτα διαφορετικό σε σχέση με έναν άντρα!

Είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα που είναι επικεφαλής ενός οργανισμού όπως εσείς να κατορθώνει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

Είναι πολύ σημαντικό να επιτυγχάνεται αυτή η ισορροπία. Οι δύο αυτές ζωές μας -η προσωπική και η επαγγελματική- αλληλοσυμπληρώνονται. Εάν μία από τις δύο δεν λειτουργεί σωστά, αναπόφευκτα επηρεάζει και την άλλη. Θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει θέληση και μια υγιής σχέση, αρχικά με τον ίδιο μας τον εαυτό και κατ’ επέκταση με τους άμεσα εμπλεκόμενους (δηλαδή συζύγους και εργοδότες).

Μπορεί οι γυναίκες λόγω μητρότητας να χρειάζεται να κάνουν για ένα διάστημα λίγες περισσότερες θυσίες, όμως λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους πιστεύω ότι είναι σε θέση να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις με επιτυχία, νιώθοντας πληρότητα και προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.

Θεωρείτε πως θα δούμε περισσότερες γυναίκες σε ρόλους ηγεσίας μέσα στα επόμενα χρόνια, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα; Τι πρέπει ακόμη να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Είμαστε σε μια κοινωνία που νομικά μάς επιτρέπεται να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Συνεπώς, αρχικά πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας παρέχεται και δικαιούμαστε. Συνηθίζω να λέω ότι «ο άνθρωπος γεννιέται για να δημιουργεί, για να αφήσει ένα έργο πίσω του, μια υποθήκη για τους επόμενους!». Και σε αυτό δεν διαχωρίζω το φύλο.

Οι γυναίκες έχουν και την εξυπνάδα και τη γνώση και τις ικανότητες να είναι ηγέτες. Θα πρέπει να επιστρατεύσουν την εσωτερική τους δύναμη και έτσι οι ρόλοι θα είναι μόνιμα ισότιμοι. Ακούγεται συχνά η έννοια “Woman empowerment”…

Ας μη μένουμε στα λόγια, αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο κάθε μέρα! Τοποθετώ τις γυναίκες ακριβώς δίπλα από τους άντρες. Τα δύο φύλα πρέπει να είναι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι και να λαμβάνουν και οι δύο αξιοκρατικά θέσεις ηγεσίας με στόχο το κοινό καλό.

Ποια είναι η στρατηγική σας όσον αφορά τη στήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο εργασίας;

Μιλώντας συγκεκριμένα για τον δικό μας χώρο, θα σας πω ότι η εταιρεία μας απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες, που μάλιστα κατέχουν πολύ υψηλές θέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει έμπρακτα όχι μόνο την ένταξη γυναικών στο δυναμικό του ομίλου μας αλλά και την κουλτούρα αξιοκρατίας που τον χαρακτηρίζει. Επενδύουμε πολύ στις γυναίκες, όπως και σε όλους μας τους συνεργάτες, και θέλουμε να έχουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην επιχείρησή μας. Τους εκπαιδεύουμε διαρκώς, διότι αντιλαμβανόμαστε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κοινού και θέλουμε να είμαστε πάντα μέσα στο πνεύμα της εποχής. Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τις στηρίζουμε για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Κλείνοντας, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θα ήθελα να πω ότι διαχρονικά όλες τις εποχές η συνεισφορά των γυναικών ήταν πάντα αξιοσημείωτη. Μέσα από την ιστορία μας, διδαχθήκαμε για τους αξιομνημόνευτους ήρωες του ’21 όπου ανάμεσά τους υπήρχαν σπουδαίες ηρωίδες. Οι σημερινές γυναίκες έχουμε όλα αυτά τα ερεθίσματα από τους προγόνους μας - μένει λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε τα πάντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα