Σκρέκας: Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς του Πούτιν - Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας (vid)

Η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Γκαζπρομ είναι στις 20/4 - Συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τον ΔΕΣΦΑ, όπου θα αναλυθεί η μελέτη κόστους –οφέλους για την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δύναμης της Ρεβυθούσας.

Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός που δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, τόνισε ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι θα μπορούσε η Γκάζπρομ να πληρώνεται σε ευρώ και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε ρούβλια, θα είχε το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Γκαζπρομ είναι στις 20 Απριλίου και η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας προχωρήσει σε πληρωμή σημείωσε είναι ξεκάθαρη η θεση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου.

Ο κ Σκρέκας σημείωσε ότι ήδη την Τετάρτη συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας. Όπως ανέφερε έχει ζητήσει μέχρι σήμερα, Παρασκευή, από τον ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και μέχρι την Τρίτη από τον Διαχειριστή να ενημερώσει για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ο υπουργός εξήγησε ότι εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα και μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τέσσερις μονάδες διπλού καυσίμου που διαθέτει η χώρα μπορούν να γυρίσουν σε πετρέλαιο, δεν έχει χρονικό όριο η διάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας.

Διαβεβαίωσε ότι οι οικιακοί καταναλωτές προστατεύονται πλήρως και θα είναι οι τελευταίοι που ενδεχομένως θιγούν. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα και επιδοτήσεις που αφορούν την ενέργεια για να απαλύνει το κόστος, ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει συνολικά.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με Έλληνες πλοιοκτήτες για την ανεύρεση παλιού πλοίου που θα μπορούσε να αγκυροβολήσει στο νησάκι της Ρεβυθούσας και να καλύψει σχετικά γρήγορα τις ανάγκες σε νέες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου ο διαχειριστής να παρουσιάσει την μελέτη κόστους –οφέλους για την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δύναμης της Ρεβυθούσας.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Σκληρό πόκερ Ευρώπης – Ρωσίας – Να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο

Για σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, έκανε λόγο από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Δημήτρη Οικονόμου και την Εύα Αντωνοπούλου. Η κ. Σδούκου τόνισε ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για το χειρότερο.

«Κάποιοι θεωρούν (ότι ο Πούτιν) μπλοφάρει, κάποιοι άλλοι τον θεωρούν αδίστακτο κι ας έχει αυτό τεράστιο κόστος για τη Ρωσία. Να πω ότι η Ρωσία εισπράττει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σδούκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα