Σήμερα η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β΄τριμήνου

Αναμένεται υψηλό διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Σήμερα Τρίτη 7/9/2021 η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του 2021. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει υψηλό διψήφιο ποσοστό μεγέθυνσης σε σύγκριση με το β΄τρίμηνο του 2020 κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο δεδομένο ότι το φετινό διάστημα Απριλίου - Ιουνίου η αγορά άνοιξε σταδιακά και δεν υπήρχε το περσινό λοκντάουν

ενώ έγινε αργή μεν αλλά σταδιακή δε εκκίνηση του τουρισμού.

Σε ότι αφορά στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου οι προοπτικές είναι θετικές, καθώς ο τουρισμός σε όρους εισπράξεων μπορεί να ξεπεράσει το 50% των εισπράξεων που είχε το 2019 έναντι του 25% των εισπράξεων του 2019 που είχε ο τουρισμός το 2020. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει ότι για κάθε 10% αύξηση των εισπράξεων του τουρισμού αυξάνει κατά 1% το ΑΕΠ. Αν επαληθευτούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον τουρισμό, μόνο από την κίνηση Ιουλίου και Αυγούστου, έχουμε ήδη κερδίσει σχεδόν 2% στο ΑΕΠ.

Παράλληλα με την καλή πορεία του τουρισμού, περαιτέρω ώθηση στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο προμηνύουν πρόδρομοι δείκτες όπως η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητά που κινούνται από τον Μάϊο με διψήφιους ρυθμούς αύξησης.

Ωστόσο η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 από το 3,6% σε ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 4% που ήδη υπολογίζει ανεπίσημα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το θετικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ήδη για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3% του ΑΕΠ γι αυτό και η πιο ασφαλής λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να αναθεωρήσει το ΑΕΠ για φέτος από το 3,6% στο 4,3% του ΑΕΠ ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση νέων ελαφρύνσεων, ειδικά αυτών που συζητιούνται αυτές τις μέρες για να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα