Σεισμός στη Λάρισα - Απεικόνιση του πεδίου εδαφικής παραμόρφωσης

Δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου εδαφικής παραμόρφωσης από τον σεισμό του Τυρνάβου στις 3 Μαρτίου 2021 10:16:07 UTC.

Σεισμός μεγέθους Mw=6 στην κλίμακα ρίχτερ, με εστιακό βάθος 7.8χλμ και επίκεντρο 16χλμ Νότια της Ελασσόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2021. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί. Υλικές καταστροφές από τον σεισμό έχουν αναφερθεί

στο Μεσοχώρι, το Δαμάσι και σε χωριά Νότια του Τυρνάβου, κοντά στο επίκεντρο.

Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενεργοποιήθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά τον σεισμό. Το Hellenic Mirror Site συνέλεξε εικόνες ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A της 25ης Φεβρουαρίου 2021 και 3ης Μαρτίου 2021 (Ανοδική τροχιά δορυφόρου, 102), για τη δημιουργία του συμβολογραφήματος, όπου καταγράφεται η εδαφική παραμόρφωση, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού.

Στο συμβολογράφημα κάθε κροσσός συμβολής αντιστοιχεί σε 2,8 εκ. παραμόρφωσης στην κατεύθυνση δορυφόρου στόχου. Στην δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση αριστερά, παρατηρούνται περίπου 14 κροσσοί συμβολής, που αντιστοιχούν σε αρνητική παραμόρφωση 39 εκ, όπως επιβεβαιώνεται στη εικόνα δεξιά, όπου καταγράφεται η έκταση και το μέγεθος της παραμόρφωσης που υπέστη το έδαφος, από τον σεισμό. Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα.

Όλα τα συμβολογραφήματα του σεισμού του Τυρνάβου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του geΟbsevatory (http://geobservatory.beyond-eocenter.eu/). Η ιστοσελίδα θα επικαιροποιείται και θα παρατίθενται νέα συμβολογραφήματα, καθώς νέες δορυφορικές εικόνες Sentinel-1 θα γίνονται διαθέσιμες.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα