Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ (Πρόεδρος Ουζμπεκιστάν): Το Νέο Ουζμπεκιστάν θα γίνει ένα ισχυρό κράτος στον παγκόσμιο στίβο

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το πρόσωπο του Νέου Ουζμπεκιστάν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ, ανέπτυξε το όραμά του για τη χώρα που προχωρά σε μια σειρά αναγκαίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ουζμπεκιστάν του 2021 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το αντίστοιχο του 2016. Ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διεθνούς απομόνωσης, το Νέο Ουζμπεκιστάν, χάρη σε έναν οραματιστή πρόεδρο αλλά και σε μια σειρά ρηξικέλευθων αλλαγών, διεκδικεί ξανά το χώρο του

στον παγκόσμιο χάρτη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ σε μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας, τη Γιανγκί Ουζμπεκιστάν, και στον αρχισυντάκτη της, Σαλίμ Ντονιγιόροφ, μίλησε για την πορεία που ακολούθησε το Ουζμπεκιστάν τα τελευταία πέντε χρόνια, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, τις τρέχουσες προτεραιότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας στο σύνολό της, ενώ κατέθεσε τις απόψεις του για τα σημαντικά προβλήματα της ζωής των πολιτών του Ουζμπεκιστάν.

Ένα κράτος 30 ετών

Για την επέτειο των 30 ετών της ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν, που γιορτάστηκε με λαμπρότητα, ο πρόεδρος Μιρζιγιόγεφ ανέφερε πως «ο ουζμπέκικος λαός, ο οποίος πάντοτε ατένιζε το μέλλον του με βεβαιότητα και μεγάλες ελπίδες, ξεπερνώντας σταθερά όλες τις δοκιμασίες, στις 31 Αυγούστου του 1991 πραγματοποίησε το ενδόμυχο όνειρό του - η πατρίδα μας απέκτησε την κρατική της ανεξαρτησία.

Το Ουζμπεκιστάν αυτά τα 30 χρόνια διένυσε μεγάλο δρόμο, θεμελιώνοντας την κρατική του οντότητα. «Η χώρα μας διένυσε έναν μεγάλο ιστορικό δρόμο οικοδόμησης ενός καινούργιου κράτους και κοινωνίας», τόνισε, «ενώ πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα χάρη στην ακλόνητη θέληση και το τεράστιο δυναμικό του θαρραλέου και ευγενικού μας λαού. Εκπονήθηκε και υιοθετήθηκε ο βασικός νόμος, το σύνταγμά μας. Η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν ως κυρίαρχο κράτος κατέλαβε μια άξια θέση στην παγκόσμια κοινότητα. Τέθηκαν τα θεμέλια της σύγχρονης κρατικής οντότητας, διαμορφώθηκε το συνταγματικό σύστημα. Συγκροτήθηκαν οι τρεις ανεξάρτητοι κλάδοι της εξουσίας: ο νομοθετικός, ο εκτελεστικός και ο δικαστικός. Έχει οικοδομηθεί ένα συνταγματικό κράτος με την πλήρη σημασία της λέξης».

Τα λάθη του παρελθόντος

Ο ίδιος δεν δίστασε να μιλήσει για κάποια λάθη που έγιναν στην 30χρονη πορεία του νέου κράτους, αναφέροντας: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, παράλληλα με μεγάλα επιτεύγματα στην ανεξάρτητη ανάπτυξή μας, στο δρόμο μας δεν καταφέραμε να αποφύγουμε ορισμένα λάθη και παραλείψεις. Ο ίδιος ο χρόνος, γεμάτος αγωνία και ασάφεια, οι διαδικασίες που στοχεύουν στην απόρριψη του ολοκληρωτικού καθεστώτος και στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, διάφορα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν - όλα αυτά έθεταν ενώπιόν μας καινούργια, σύνθετα καθήκοντα. Χάρη στις γνώσεις και την εμπειρία, τη θέληση και τη σταθερότητα, καταφέρναμε τις περισσότερες φορές, όχι όμως πάντα, να τα επιλύουμε. Γι’ αυτό έγινε αντικειμενική ανάγκη ο πλέον σημαντικός στρατηγικός στόχος να βγάλουμε την ανάπτυξη της χώρας μας σε ένα καινούργιο, πιο υψηλό επίπεδο, και να υλοποιήσουμε, για το σκοπό αυτό, καινούργιες μεταρρυθμίσεις».

Οι τζαντίντ και οι προοδευτικές ιδέες τους

Αναφορικά με τη λέξη «νέος» που χαρακτηρίζει και το Νέο Ουζμπεκιστάν, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή. «Η λέξη “καινούργιος” έχει ξεχωριστή σημασία για μας. Ας θυμηθούμε, φερ’ ειπείν, ότι μια από τις αρχαιότερες γιορτές μας ονομάζεται Ναβρούζ - η καινούργια ημέρα», τονίζει ο πρόεδρος. «Μιλώντας με τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή και στοχαστή Αλισέρ Ναβοΐ, η κάθε μέρα μας θα είναι σαν το Ναβρούζ», αναφέρει.

Ο ίδιος αναφέρεται στον τζαντιντίσμο (jadidism), το κίνημα για την ανανέωση και την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, το διαφωτισμό και την εθνική αυτοσυνείδηση που πρέσβευαν οι πατριώτες πρόγονοι των Ουζμπέκων, που μέσα από νέα σχολεία, θέατρα και βιβλιοθήκες έστελναν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, ελπίζοντας σε ένα πιο φωτεινό μέλλον. «Δυστυχώς, η επιβολή της μπολσεβίκικης δικτατορίας στη χώρα μας και η συνέχιση της τσαρικής αποικιοκρατικής πολιτικής από την καινούργια εξουσία δεν επέτρεψαν στους προγόνους μας τζαντίντ να υλοποιήσουν τότε τις ιδέες τους», τόνισε.

Το Νέο Ουζμπεκιστάν και η σημασία του

Τι σημαίνει όμως στην πράξη «Νέο Ουζμπεκιστάν» και πώς διαμορφώθηκε στη συνείδηση των Ουζμπέκων; Ο πρόεδρος είναι σαφής: «Η οικοδόμηση του Νέου Ουζμπεκιστάν δεν είναι μια υποκειμενική επιθυμία, δεν είναι μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων αλλά μια αντικειμενική ανάγκη, η οποία έχει θεμελιώδεις ιστορικές βάσεις, που έχουν επιβληθεί από τις σημερινές πολιτικές, νομικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές-ανθρωπιστικές συνθήκες που ανταποκρίνονται στις μακραίωνες επιδιώξεις και τα εθνικά συμφέροντα του λαού μας.

Το Νέο Ουζμπεκιστάν είναι ένα κράτος βασικός σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση του ελεύθερου, οργανωμένου και ευήμερου βίου του πολυεθνικού μας λαού. Είναι ένα κράτος το οποίο αναπτύσσεται σε πλήρη αντιστοιχία με τους αναγνωρισμένους από όλους κανόνες στον τομέα της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου, που βασίζεται στις αρχές της φιλίας και της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όποιος έχει πάρει το δρόμο θα τα καταφέρει…

Για τη μετάβαση σε δημοκρατικές διαδικασίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ, ανέφερε μια αγαπημένη παροιμία της χώρας: «Ο λαός λέει “όποιος έχει πάρει το δρόμο, θα τα καταφέρει” (“ο τολμών νικά”). Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα τέτοιες θεμελιώδεις δημοκρατικές έννοιες και αξίες, όπως τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ανθρώπου, η κατίσχυση του νόμου, η εξωστρέφεια και η διαφάνεια, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της θρησκείας και η ελευθερία της συνείδησης, ο κοινωνικός έλεγχος, η ισότητα των φύλων, το απαραβίαστο της ατομικής ιδιοκτησίας, η ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας, γίνονται πραγματικότητα της ζωής μας.

Στην ερώτηση τι έχει αλλάξει στο Νέο Ουζμπεκιστάν αναφορικά με τις κρατικές αρχές και την απονομή δικαιοσύνης, ο Μιρζιγιόγεφ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Υπάρχει ένα βαθύ νόημα στο σοφό ρητό που είναι χαραγμένο στην είσοδο του παλατιού Οξαρόι του Αμίρ Τιμούρ στο Σαχρισαμπζέ: “Η δικαιοσύνη αποτελεί το θεμέλιο του κράτους και νόμο για τους κυβερνήτες”. Ο δικαστής πρέπει να έχει μόνο ένα στόχο, τη δικαιοσύνη, το στόμα του να λέει μόνο την αλήθεια και η ψυχή του να είναι καθαρή. Επισημαίνω ότι οι κρατικές αρχές για πολύ καιρό ήταν αποκομμένες από τη ζωή του λαού.

Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε ορίσει ως βασικό στόχο όλων των μεταρρυθμίσεων την ανακούφιση του λαού, την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων του, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας της ζωής του. Το γεγονός ότι σήμερα οι δημοκρατικές μας μεταρρυθμίσεις έγιναν μη αναστρέψιμες, είναι το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα», τόνισε αναφερόμενος στο συμπαγές πλέον σύστημα δικαιοσύνης.

Όσο για το τι έχει αλλάξει στην πράξη; «Διευρύνονται οι διαδικασίες της εξωστρέφειας και της διαφάνειας στη λειτουργία των κρατικών αρχών. Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές, οι υπουργοί και οι χοκίμ (δήμαρχοι), οι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των βαθμίδων συναντιούνται με τους πολίτες και ασχολούνται άμεσα με τα προβλήματά τους, όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη. Θα μπορούσε άραγε να φανταστεί κανείς τέτοια αποτελέσματα μόλις μερικά χρόνια πριν; Όχι, φυσικά. Ακριβώς γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να δηλώσουμε ότι το σημερινό Ουζμπεκιστάν δεν είναι το χτεσινό Ουζμπεκιστάν και σήμερα ο λαός μας δεν είναι πλέον ο λαός που ήταν χτες», δηλώνει με έμφαση, αναφερόμενος στις ρηξικέλευθες αλλαγές της χώρας.

Η υποχρεωτικότητα, το βαμβάκι και η αλήθεια

Οι καινοτομίες του Νέου Ουζμπεκιστάν εκτιμώνται θετικά από τους πολίτες, όπως δηλώνει ο πρόεδρος. Προβλήματα με την ανάληψη μετρητών από πλαστικές κάρτες μέσω ΑΤΜ, με διαφορετικές ισοτιμίες του εθνικού νομίσματος στη «μαύρη αγορά» και στις τράπεζες, η αγορά συναλλάγματος, η απόκτηση υπηκοότητας, η αγορά και η καταχώριση των κατοικιών και περιουσιακών στοιχείων σε οποιαδήποτε περιοχή του Ουζμπεκιστάν, αποτελούν παρελθόν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για την υποχρεωτικότητα σε διάφορους τομείς της ζωής, που φαντάζει αδιανόητη σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες; «Τον τελευταίο καιρό λάβαμε πολύ σημαντικές αποφάσεις πάνω σε πολλά θέματα, πράγμα που μας επέτρεψε να απορρίψουμε τέτοια ξεπερασμένα φαινόμενα, όπως η “καταχώριση στον τόπο κατοικίας”, το “αυτοκόλλητο” για ταξίδια στο εξωτερικό, η καταναγκαστική εργασία, η κρατική παραγγελία για το βαμβάκι και τα σιτηρά. Δεν χάσαμε τίποτε γι’ αυτόν το λόγο. Αντιθέτως, μειώθηκε η γραφειοκρατία, η κατάχρηση της υπηρεσιακής θέσης, οι εκβιασμοί, η κοινωνία άρχισε να ζει πιο ελεύθερα, οι άνθρωποι “αναπνέουν” πιο εύκολα», τονίζει ο πρόεδρος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο μάζεμα του βαμβακιού.

«Επί του ολοκληρωτικού καθεστώτος δεν είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε ούτε βήμα χωρίς την εντολή άνωθεν. Φτάναμε στο σημείο να καλλιεργούμε βαμβάκι στις στέγες των σπιτιών μας, ωστόσο η ευημερία μας χάρη σ’ αυτό δεν βελτιωνόταν καθόλου.

Μέχρι πρότινος, κάθε χρόνο περίπου 6-7 εκατομμύρια άτομα υποχρεωτικά στρατολογούνταν για το μάζεμα του βαμβακιού. Πριν από τρία χρόνια, απαλλάχτηκαν από την καταναγκαστική αυτή εργασία. Όσο δύσκολο και αν είναι, εφαρμόσαμε στον τομέα αυτό δοκιμασμένες και αποτελεσματικές μεθόδους της οικονομίας της αγοράς, μεταξύ άλλων, και το σύστημα των clusters. Με τη βοήθεια των clusters σκοπεύουμε να μαζεύουμε 5 τόνους βαμβάκι και 10 τόνους σιτηρά ανά εκτάριο».

Το νέο Ουζμπεκιστάν κατά πρώτο λόγο είναι οι νέες οικονομικές σχέσεις, η νέα οικονομική αντίληψη, δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει πως ο ίδιος είναι υπέρμαχος της αλήθειας «Θέλω να δηλώσω ευθαρσώς: δεν ανέχομαι καθόλου το ψέμα και την υποκρισία. Πρόκειται για το πιστεύω της ζωής μου. Έχω αναλάβει την ευθύνη για τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων. Το νόημα και ο προορισμός της ζωής μου είναι να δικαιώσω τη μεγάλη εμπιστοσύνη του λαού και να δημιουργήσω άξιες συνθήκες γι’ αυτόν».

Οι 5 τομείς ανάπτυξης του Νέου Ουζμπεκιστάν

Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση σε ένα κράτος που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, είναι πολλές, αλλά ο πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ έχει επικεντρώσει τα καθήκοντά του σε 5 βασικούς τομείς:

«Το πρωταρχικό μου καθήκον είναι η βελτίωση της κοινωνικής ζωής. Η άνοδος της ευημερίας, του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, η δημιουργία επί τούτω των θέσεων εργασίας, των πηγών εισοδήματος, η μείωση της φτώχειας, η ανάπτυξη των πόλεων και των χωριών. Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένα εντελώς καινούργιο σύστημα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων. Ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό, στους μαχαλάδες και τα νοικοκυριά εφαρμόζονται οι μέθοδοι εργασίας οι οποίες ονομάζονται συμβατικά “σιδερένιο τετράδιο”, “γυναικείο τετράδιο”, “τετράδιο της νεολαίας”. Τα προβλήματα μελετώνται με συγκεκριμένο τρόπο και επιλύονται επί τόπου εγκαίρως και αποτελεσματικά. Μόνο στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Ομπότ κισλόκ” και “Ομπότ μαχαλά”, το 2021 θα πραγματοποιηθούν εργασίες κατασκευής, επισκευής και εξωραϊσμού συνολικού ύψους 20,8 τρισ. σομ σε 7.794 χωριά και μαχαλάδες όλων των περιοχών και πόλεων. Ας τονιστεί ότι στην ιστορία της χώρας μας ποτέ πριν δεν είχαν χορηγηθεί τόσα χρήματα για τον εξωραϊσμό των χωριών και μαχαλάδων και, το κυριότερο, δεν είχε δοθεί τόσο σοβαρή σημασία στην ανάπτυξή τους», τονίζει.

«Το δεύτερο πρωταρχικό καθήκον μου είναι η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας του Νέου Ουζμπεκιστάν. Για παράδειγμα, η κλωστοϋφαντουργία έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας. Οι επιχειρήσεις μας μπορούν να ανταγωνιστούν τους κατασκευαστές των βασικότερων χωρών μόνο στην περίπτωση που θα κατέχουν όλες τις τεχνολογικές διαδικασίες -από την καλλιέργεια του βαμβακιού μέχρι τη βαθιά του μεταποίηση, την παραγωγή του τελικού προϊόντος- και θα αυξήσουν σημαντικά τον όγκο των εξαγωγών.

Για να μπορούν τα πλούσια αποθέματα πρώτων υλών και ορυκτών του υπεδάφους μας να χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού, κατασκευάζονται εργοστάσια μεγάλης αποτελεσματικότητας, τα οποία βασίζονται στις σύγχρονες τεχνολογίες. Χάρη στις προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια τέθηκαν σε λειτουργία τέτοια μεγάλα και μοναδικά έργα, όπως το συγκρότημα μεταποίησης φυσικού αερίου του Καντίμ, το μεταλλουργικό εργοστάσιο της Τασκένδης, αυξήθηκε η δυναμικότητα του μεταλλευτικού και μεταλλουργικού εργοστασίου του Ναβοΐ και του μεταλλουργικού εργοστασίου του Ουζμπεκιστάν. Στη συνέχεια της εργασίας αυτής, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες, αρχίσαμε την κατασκευή της καινούργιας μονάδας επεξεργασίας χαλκού του Αλμαλίκ, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πορεία της ιδιωτικοποίησης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση της οικονομίας μας, δίνουμε έμφαση όχι τόσο στην πώληση των κρατικών επιχειρήσεων, όσο στην εφαρμογή των εντελώς καινούργιων τρόπων προσέγγισης, οι οποίοι συμβάλλουν στην άνοδο της ανταγωνιστικότητάς τους και στην ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας στο σύνολό της», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος, μιλώντας για την οικονομία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανδημία.

«Στο τρίτο πρωταρχικό μου καθήκον περιλαμβάνεται η πρόθεσή μου να μη μείνουν μόνοι με τα προβλήματά τους οι επιχειρηματίες λόγω της πανδημίας. Τον τελευταίο καιρό, στο Ουζμπεκιστάν διπλασιάστηκε ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των επιχειρήσεων αυτών δημιουργήθηκε μόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτό αποτελεί ένα στέρεο θεμέλιο για την εδραίωση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Σε σχέση μ’ αυτό, η στήριξη των εταιρειών, η προστασία της επιχειρηματικότητας και της ατομικής ιδιοκτησίας, παραμένουν προτεραιότητα όλων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Κάναμε πολλά για τη βελτίωση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά μπροστά μας περιμένουν ακόμη μεγάλοι στόχοι και θα τους πετύχουμε οπωσδήποτε.

Δυστυχώς, έως σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις παρέμβασης των αρχών επί τόπου στη δουλειά των επιχειρηματιών, πίεσης εις βάρος τους με τη χρήση του “τηλεφωνικού δικαίου”. Όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πολύ καλά ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της ευημερίας του πληθυσμού, πράγμα που αποτελεί τον τελικό σκοπό οικοδόμησης του Νέου Ουζμπεκιστάν», σχολίασε.

Όσο για τις αλλαγές στον αγροτικό τομέα; «Συμπίπτουν με το τέταρτο πρωταρχικό μου καθήκον», ανέφερε ο πρόεδρος. «Η πανδημία έδειξε πειστικά ότι η διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων, η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, γίνονται τα πλέον επίκαιρα καθήκοντα για όλη την ανθρωπότητα, μεταξύ άλλων, και για μας.

Η χώρα μας έχει τεράστιο δυναμικό, πλούσια εμπειρία και αρχαίες παραδόσεις στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Ωστόσο, για πολύ καιρό στον τομέα αυτό δεν εφαρμόζονταν οι προσεγγίσεις της αγοράς. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε η καρποφορία του εδάφους.

Στα χρόνια της ανεξαρτησίας, δηλαδή τα τελευταία 30 χρόνια, ο πληθυσμός του Ουζμπεκιστάν αυξήθηκε κατά 15 εκατομμύρια άτομα, πράγμα που συγκρίνεται με τον πληθυσμό μιας μεσαίας χώρας, ενώ οι γήινοι και υδάτινοι πόροι παραμένουν ίδιοι. Είναι περιορισμένοι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό στο εξής πρέπει να αυξάνουμε το διανοητικό δυναμικό, τις γνώσεις και την εμπειρία μας, να μετατρέψουμε αυτούς τους παράγοντες σε πηγές οικονομικής ανόδου και δυναμικό της ανάπτυξης. Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε; Φυσικά, χάρη στη συνεχή αυτοτελειοποίηση, τη διεύρυνση των επιστημονικών ερευνών, την εφαρμογή των καινοτομιών και υψηλών τεχνολογιών, την αποτελεσματική διεξαγωγή των μεταρρυθμίσεων.

Για το λόγο αυτό στη στρατηγική ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας για το 2020-2030 έχουν οριστεί με σαφήνεια οι στόχοι ανάπτυξης του κλάδου. Ειδικότερα, για την επόμενη δεκαετία προβλέπεται το σχέδιο της επιταχυμένης ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, του τομέα τροφίμων και των χωριών», δήλωσε.

Πέμπτο στη σειρά καθήκον για τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν αποτελεί η προστασία της υγείας και της ζωής του πληθυσμού και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. «Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 έχει διαμορφωθεί ένα απόθεμα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων σομ. Χάρη σ’ αυτούς τους πόρους λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα στον τομέα της ιατρικής, μεταξύ άλλων, ενώ γίνεται εμβολιασμός του πληθυσμού από τον κορονοϊό.

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της εξυπηρέτησης εξ αποστάσεως σε όλα τα ιατρικά ιδρύματα, στη μετάβαση των πολυκλινικών και νοσοκομείων σε ηλεκτρονική διεκπεραίωση, στην εφαρμογή της τηλεϊατρικής σε εξειδικευμένα κέντρα και τα παραρτήματά τους, στην περαιτέρω αύξηση των δυνατοτήτων της διαγνωστικής και θεραπείας στην περιφέρεια.

Ειδικότερα, αντί για γιατρό γενικής πρακτικής εισάγονται ιατρικά συνεργεία αποτελούμενα από οικογενειακό γιατρό και πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει ο πρόεδρος, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στην επαρχία. «Παρά τις συνθήκες για το άνοιγμα των ιδιωτικών κλινικών που δημιουργούνται στη χώρα μας, στην περιφέρεια δεν υπάρχουν αρκετά κέντρα που παρέχουν τις υπηρεσίες αιμοδιάλυσης, διαγνωστικής και αποκατάστασης. Σε σχέση μ’ αυτό, έχει αρχίσει πρακτική δουλειά για την αύξηση των έργων που εκτελούνται, σε συνεργασία μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών, τη διασφάλιση των 170 περιφερειακών και αστικών ιατρικών κέντρων με τομογράφους και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού κατά τη χρήση τους».

Όσο για την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών; Ο πρόεδρος αποκαλύπτει και εδώ τα σχέδιά του: «Από την καινούργια ακαδημαϊκή χρονιά, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εισακτέων για απόκτηση ειδικότητας στις κλινικές. Οι αρχές των περιοχών θα χορηγήσουν υποτροφίες από τον τοπικό προϋπολογισμό για κατάρτιση ειδικών που ζητούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Έχουμε αρχίσει επίσης την εκπόνηση νομοθεσίας για τη διεξαγωγή των εγχειρήσεων μεταμόσχευσης οργάνων στη Δημοκρατία μας» δήλωσε.

Μιλώντας για την υγεία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαφθορά που παρατηρείται στον κλάδο. «Μόνο πέρυσι στον τομέα εκλάπησαν πάνω από 30 δισ. σομ και οι ένοχοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, σοβαρή σημασία αποδίδεται στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου σ’ αυτόν τον τομέα, κατά πρώτο λόγο, στην ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου. H άνοδος της ιατρικής κουλτούρας, η ευρεία καθιέρωση των αρχών του υγιούς τρόπου ζωής ανάμεσα στον πληθυσμό, είναι ένα επίκαιρο καθήκον όχι μόνο για τον τομέα της υγείας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία», σχολίασε ο Μιρζιγιόγιεφ, αναλύοντας το όραμά του.

Τέλος, στο φιλόδοξο όραμα του προέδρου, ως έκτο πρωταρχικό καθήκον, αναφέρεται το πνευματικό και διαφωτιστικό έργο, που θα ενισχυθεί χάρη στο Κέντρο Διερεύνησης των Πολιτιστικών Αξιών του Ουζμπεκιστάν, στο Κέντρο της Νεότερης Ιστορίας του Ουζμπεκιστάν, την Ακαδημία των Επιστημών, στο τηλεοπτικό κανάλι «Ουζμπεκιστόν ταρίχι», στα διεθνή επιστημονικά-ερευνητικά κέντρα Ιμάμ Μπουχάρι στη Σαμαρκάνδη και Ιμάμ Τερμέζι στη Σουρχαννταριά, καθώς και στη Διεθνή Ισλαμική Ακαδημία του Ουζμπεκιστάν στην Τασκένδη και το Διεθνές Επιστημονικο-Ερευνητικό Κέντρο Ιμάμ Ματουρίδι, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Κέντρο Ισλαμικού Πολιτισμού, που ανεγείρεται στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας.

Οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη

Ο πρόεδρος, στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη που διατηρεί πλέον το Ουζμπεκιστάν, εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις του ενώπιον των εταίρων του και των διεθνών οργανισμών, ενώ μίλησε και για το «Πνεύμα της Κεντρικής Ασίας» και τις συνεργασίες με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, τον Ισλαμικό Οργανισμό Συνεργασίας και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Έμφαση έδωσε και στον εορτασμό της Ημέρας της Φιλίας των Λαών, που γιορτάστηκε φέτος για πρώτη φορά στο Ουζμπεκιστάν και που αναμένεται να καθιερωθεί ως παράδοση.

Το τέλος της διαφθοράς, η επικοινωνία με τους πολίτες και η στέγαση

Το Νέο Ουζμπεκιστάν αγαπά την αλήθεια όσο «άβολη» και αν είναι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος. «Όσο πικρό και άβολο και αν είναι, θέλω να ξέρω μόνο τα αξιόπιστα και αντικειμενικά στοιχεία. Αυτό μας βοηθάει να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις».

Όσο για την παλιά νοοτροπία; «Θέλω να υπογραμμίσω και πάλι: αν κάποιος από τα διευθυντικά στελέχη και υπευθύνους δεν καταλαβαίνει τη θεμελιώδη αυτή απαίτηση, θα τον αποχωριστούμε», αναφέρει με έμφαση ο Μιρζιγιόγεφ, δίνοντας το στίγμα της νέας διακυβέρνησης.

«Η ατομική ευθύνη θα γίνει το βασικό κριτήριο για τα στελέχη όλων των διοικητικών οργάνων. Κοντολογίς, το γραφείο κάθε δημάρχου πρέπει να γίνει αίθουσα υποδοχής του λαού. Μόνο έτσι το κάθε διευθυντικό στέλεχος θα είναι πλήρως ενημερωμένο για την πραγματική κατάσταση και θα μπορέσει να ανεβάσει την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη στη μάχη ενάντια στη διαφθορά, όπως δηλώνει. «Το 2020, παραπέμφθηκαν στην ποινική ευθύνη για εγκλήματα διαφθοράς 1.723 υπηρεσιακοί παράγοντες διαφορετικών βαθμίδων. Η ζημιά που προκάλεσαν ανήλθε σε 500 δισεκατομμύρια σομ, ενώ μέσα στους πέντε μήνες του 2021 εγέρθηκαν ποινικές αγωγές που αφορούν τους 1.696 υπηρεσιακούς παράγοντες. Η ζημιά που προκάλεσαν ανήλθε σε 450 δισεκατομμύρια σομ. Ασφαλώς, οι ένοχοι θα κληθούν να καλύψουν την υλική ζημιά. Η πολιτική μας, που αποβλέπει στην εξάλειψη της διαφθοράς από τη ζωή της κοινωνίας, θα συνεχιστεί αποφασιστικά», σχολίασε με νόημα.

Για το φλέγον θέμα της στέγασης, δήλωσε πως πραγματοποιούνται έργα για τη στέγαση 54 χιλ. οικογενειών φέτος, σε οικονομικές κατοικίες με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και απόλυτα ενταγμένες στη νέα ψηφιακή εποχή.

Η θέση της νεολαίας, των γυναικών και της τρίτης ηλικίας στο Νέο Ουζμπεκιστάν

Μιλώντας για τους στόχους του όσον αφορά τη νεολαία, ο Μιρζιγιόγιεφ ανέφερε πως αυξήθηκε ο αριθμός ΑΕΙ στη χώρα στα 141, άνοιξαν παραρτήματα των 26 ξένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ το 2016 στη χώρα λειτουργούσαν μόλις 77 ΑΕΙ.

Παράλληλα, τα τελευταία πέντε χρόνια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και φέτος 182 χιλιάδες νέοι και νέες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι η γενική κάλυψη έχει φτάσει το 28%. «Σχεδιάζουμε έως το 2030 η κάλυψη των αποφοίτων των σχολείων, λυκείων και κολεγίων με ανώτατες σπουδές να φτάσει το 50%», δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία της ανώτερης εκπαίδευσης για τους κατοίκους της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πανεπιστήμιο «Νέο Ουζμπεκιστάν», που ιδρύθηκε στην Τασκένδη.

Πρόνοια υπάρχει και για την προσχολική εκπαίδευση, με τον τριπλάσιο αριθμό παιδικών σταθμών με πάνω από 14.000 παιδιά. Βήματα γίνονται και στο επιχειρείν, όπως ανέφερε ο Μιρζιγιόγεφ, με δάνεια που διευκολύνουν τους νέους επιχειρηματίες, αγροτεμάχια που παραχωρούνται στους νέους αγρότες αλλά και με δράσεις που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας μέσα από το «τετράδιο νεολαίας». Μέριμνα υπάρχει και για τους εργαζομένους έως 25 ετών, για την επιδότηση φοιτητικών εστιών, αλλά και για μια σειρά νέων προνομίων για τη νεολαία.

Πέρα από τη νεολαία, στο «Νέο Ουζμπεκιστάν» ξεχωριστή θέση έχει και η γυναίκα. «Σε μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες σε όλους τους τομείς και τους κλάδους, όπου χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού, πάντα θα επικρατούν η ειρήνη και η συναίνεση, η ανάπτυξη και η προκοπή», αναφέρει ο πρόεδρος, σχολιάζοντας την άνοδο της γυναίκας σε κυβερνητικά αξιώματα και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Όσο για την τρίτη ηλικία; «Το ιερό μας καθήκον είναι να τιμούμε τη μνήμη των θαρραλέων και ευγενών μας προγόνων και να παρέχουμε κάθε δυνατή φροντίδα στους αξιότιμους βετεράνους του πολέμου και της εργασίας, οι οποίοι είναι ζωντανοί», τονίζει ο Μιρζιγιόγεφ, αναφερόμενος στη φροντίδα για την υγεία τους, την κοινωνική τους προστασία και τα επιδοτούμενα εισιτήρια σε σανατόρια και αναπαυτήρια.

Το Νέο Ουζμπεκιστάν και η θέση του στον κόσμο

Κλείνοντας, ο πρόεδρος Μιρζιγιόγεφ αναφέρθηκε στο ιερό του καθήκον, στο όραμά του για το Νέο Ουζμπεκιστάν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «για μένα ο πιο ψηλός στόχος, η ουσία όλου μου του έργου ως Προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν είναι να υπηρετώ με αυταπάρνηση το λαό μας, να εξασφαλίσω την ειρηνική και ευήμερη, ελεύθερη ζωή και προκοπή».

Όσο για το όραμά του; «Αναμφίβολα, το Νέο Ουζμπεκιστάν θα γίνει ένα ισχυρό, ανθισμένο κράτος, που κατέχει μια άξια θέση στον παγκόσμιο στίβο. Και καλώ όλους τους συμπατριώτες μου να γίνουν ενεργοί του δημιουργοί», δήλωσε στο τέλος της συνέντευξης, δίνοντας το στίγμα μιας νέας εποχής για το Ουζμπεκιστάν.

*Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στο Ουζμπεκιστάν και ο Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία, λαμβάνοντας ποσοστό άνω του 80%.

Keywords
γινει, ουζμπεκισταν, για μας, νέα, σχολεια, σημαίνει, βασεις, υπουργοι, ατμ, τραπεζες, συγκεκριμένο, ηλεκτρονική, αει, μνήμη, εισιτήρια, εκλογες, εθνικη τραπεζα, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, συνταγμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, ανοιγμα σχολειων, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, μνήμη, ηλεκτρονική, βημα, γυναικα, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, επικαιρα, εργασια, θεμα, θητεια, ιμαμ, οικονομια, ονειρο, πλαισιο, υγεια, ψεμα, αγορα, αγωνια, αει, αυξηση, ακλονητη, ανοδος, ατμ, βαμβακι, βλεμμα, βοηθεια, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δοθει, δυναμικο, εγινε, εγκληματα, αιθουσα, υπαρχει, ειρηνη, εισιτήρια, εκπαιδευση, ελευθερια, ελλειψη, εργα, εξωστρεφεια, επικοινωνια, εποχη, επιθυμια, ετων, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ζημια, ζωη, ζωης, ιδεες, υπηρεσιες, ζητουνται, θεατρα, ιστορικο, κυβερνηση, κρατικο, λαθη, λειτουργια, λογια, λογο, μεριμνα, μηνες, μειωση, νεολαια, νοημα, παντα, οπωσδηποτε, οραμα, ουσια, οφελος, παιδια, προβληματα, ψυχη, ρολο, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, στιγμα, στομα, σχεδια, σχεδιο, ταξιδια, τασκενδη, τρια, τριτη, φυσικα, φορα, χρονος, ψηλος, ψηφιακη, αντρες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, για μας, γνωσεις, χωρα, ιατρικα, ιδιαιτερα, κυριακη, μπροστα, ογκο, πηγες, ποδια, πωληση, ρητο, σημαίνει, θελω να, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα