Ρωσία: Η άνοδος του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί, λένε αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας

Ο πληθωρισμός των καταναλωτών στη Ρωσία αυξήθηκε τον Μάιο και βρίσκεται καθ' οδόν για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με αναλυτές της κεντρικής τράπεζας, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία αυξάνεται από τις αρχές του 2020, ενισχυμένος από ένα ασθενέστερο ρούβλι και παγκοσμίως υψηλότερες τιμές των τροφίμων, καθώς και από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας

να μειώσει το βασικό επιτόκιο σε χαμηλό ρεκόρ 4,25% ενόψει της κρίσης COVID-19.

"Ο πληθωρισμός τον Μάιο επέστρεψε στην ανοδική τάση, η οποία ενδέχεται να παραμείνει σε ισχύ έως το φθινόπωρο", ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση σχετικά με τις τάσεις.

Ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα έφτασε το 5,7% -5,9% τον Μάιο, αφού επιβραδύνθηκε στο 5,5% τον Απρίλιο, παραμένοντας πολύ πάνω από τον στόχο 4% που θα επιτευχθεί μόνο στα μέσα του 2022, ανέφεραν οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν επίσης αυξημένες τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του καταναλωτικού τομέα, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο υψηλός πληθωρισμός ώθησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, με τελικό σταθμό το 5% τον Απρίλιο, καθιστώντας τον δανεισμό πιο ακριβό. Αναμένεται ευρέως να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο στο 5,25% την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των αναλυτών στο Reuters.

"Οι τρέχουσες νομισματικές συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν την ενεργή αύξηση του δανεισμού των τραπεζών σε όλα τα τμήματα", ανέφεραν οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας.

Είπαν επίσης ότι η ρωσική οικονομία ήταν πιθανό να ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα στα μέσα του 2021 μετά την απότομη συρρίκνωσή της σε 11 χρόνια, το 2020, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας.

ΡΩΣΙΑΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα