Ρωσία: Απορρίφθηκε η αγωγή της Gilead για παραγωγή ρεμδεσιβίρης χωρίς την άδειά της

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε σήμερα την αγωγή που είχε καταθέσει η Gilead εναντίον της απόφασης της Μόσχας να επιτρέψει στη φαρμακευτική Pharmasyntez την παραγωγή του γενόσημου αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση χορήγησε στα τέλη του 2020 στη ρωσική φαρμακοβιομηχανία Pharmasyntez ετήσια άδεια για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της covid-19 με διαφορετική ονομασία, χωρίς την άδεια της Gilead.

Η κυβέρνηση ανέφερε τότε η κίνηση αυτή ήταν προς το συμφέρον της ασφάλειας

της χώρας. Σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε, η Ρωσία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση στον κάτοχο της πατέντας του φαρμάκου, χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό.

Η Pharmasyntez είχε ζητήσει από το Κρεμλίνο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υποχρεωτικής αδειοδότησης επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφάλειας, ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα παραγωγής του γενόσημου φαρμάκου ρεμδεσιβίρη.

"Πολλές ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν με την χρήση αυτού του φαρμάκου. Όσο μεγαλύτερο διάστημα δεν είναι διαθέσιμο αυτό το φάρμακο τόσο περισσότερους ανθρώπους θα χάσουμε", είχε δηλώσει ο Βίκραμ Πούνια, διευθυντής της ρωσικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η Pharmasyntez είχε ζητήσει τη συγκατάθεση της Gilead με τη μορφή εθελοντικής άδειας για την παραγωγή του φαρμάκου τον Ιούλιο του 2020, αλλά η αμερικανική εταιρεία δεν είχε απαντήσει στο αίτημα αυτό.

Η Pharmasyntez παράγει τo remdesivir με την ονομασία Remdeform και έχει στείλει ποσότητες από το συγκεκριμένο φάρμακο στην Ινδία.

Εκπρόσωπος της Gilead στη Ρωσία δεν σχολίασε στο Reuters την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Gilead, σε σχόλια που είχε στείλει νωρίτερα στο Reuters, δήλωνε απογοητευμένη από την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να χορηγήσει υποχρεωτική άδεια στη Pharmasyntez, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή δεν ανταποκρίνεται στις ρωσικές νομικές απαιτήσεις.

ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα