Ρέγκλινγκ (ESM): Προοδεύει η Ελλάς αλλά η δημοσιονομική της θέση πρέπει να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την απόφαση του ESM να εξαλείψει την προσαύξηση επιτοκίου σε δάνεια του ελληνικού δημοσίου και στην επιστροφή ποσού 122,5 εκατ. ευρώ.     

Ο επικεφαλής του ESM, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο το 2021 αλλά θα πρέπει να επιστρέψει στην ισχυτρή δημοσιονομική θέση που είχε πριν την πανδημία. Με άλλα λόγια ο Κλάους ρέγκλινγκ

στέλνει το μύνημα για επιστροφή σε δημοσιονομκά πλεονάσματα.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Διευθυντών του EFSF αποφάσισε σήμερα να εξαλείψει την προσαύξηση επιτοκίου σε δάνεια του ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο από 17 Ιουνίου 2021 έως 1η Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική μείωση του επιτοκίου στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018.

Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε ποσό 122,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί στην Ελλάδα από το EFSF.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο ESM στις 22 Δεκεμβρίου 2021 μεταβίβασε στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. που αντιστοιχεί σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA).

Ελλάδα συνέχισε να καταγράφει πρόοδο με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε τη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι "Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, ανακτώντας όλες τις απώλειες του προηγούμενου έτους. Οι προοπτικές για φέτος και μετά είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση όπως την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης".

Η συνολική αξία όλων των δόσεων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

#EFSF approves 6th successive reduction of step-up interest margin, entailing savings of €122.5 million for Greece.
Press release: https://t.co/bfUwO8Qu48 pic.twitter.com/hZar5uwKcA

ESM (@ESM_Press) February 22, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα